• 0

Naučnici otkrili fotografije koje pokazuju kako korona virus menja posteljicu trudnica

Cilj studije je bio da se vidi kako korona virus utiče na plod

  • 0
trudnice, trudnoća, korona virus, kovid

foto: pixabay.com

Novo istraživanje Nortvestern Univerziteta u Ilionisu u SAD pokazuje da korona virus SARS-CoV-2 definitivno oštećuje posteljicu trudnica i smanjuje dotok krvi bebama u stomaku.

Istraživanje je obuhvatilo 16 porodilja i na svakoj od posteljica videla su se jasna oštećenja u vidu smanjenja dotoka krvi i nutrijenata bebama u stomaku, navodi se na sajtu univerziteta.

Oštećenja koja su dovela do smanjenja protoka krvi i nutrijenata imala su potencijal da dovedu do pothranjenosti novorođenčeta, oštećivanja njegovih organa, pa i smrti.

Srećom, nijedna majka koja je učestvovala u istraživanju nije imala većih zdravstvenih problema, te su sve bile asimptomatski slučajevi.

Ipak, naučnici kažu da ih ovi rezultati brinu, te da lekari treba da posvete dodatnu pažnju trudnicama u toku pandemije, a rezultati ove studije pokazuju da postoji 6 odsto rizika od pobačaja.

- Većina beba, osim jedne, rođene su u predviđeno vreme i bile su potpuno zdrave. Upravo zato nismo očekivali da će posteljice biti oštećene, a jesu. Trebalo bi da se posebna pažnja posveti trudnicama zaraženim virusom - ističe dr Goldstajn, asisten profesora patologije na pomenutom univerzitetu.

Kako kaže, ipak treba uzeti u obzir da se radi o malom istraživanju, ali da je činjenica da korona virus izaziva ugruške u krvi, pa samim tim i u posteljici.

- Rezultati me dosta brinu. Ne treba izvlačiti konkretne zaključke jer je studija obuhvatila jako mali broj ljudi, ali mislim da imamo osnova da verujemo da virus izaziva značajna oštećenja na posteljici - istakla je koautorka studije dr Emili Miler.

Video: Koliko je do sada beba bilo inficirano zarazom COVID-19 u Srbiji?

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima