≫ 

Naučnici dali konačan odgovor: Zašto je korona virus opasniji po hladnom vremenu?

Novo istraživanje sugeriše da hladno vreme utiče na širenje novog virusa korone

  • 2
korona virus, mikroskop, virus Foto: Pixabay.com

Korona virus može da bude gori po hladnom vremenu, jer suv vazduh iz zatvorenog sistema centralnog grejanja ubrzava širenje, sugeriše nova studija.

U svetu je tokom letnjih meseci opao broj pacijenata koji se bore sa teškim oblicima Covid-19 bolesti, pokazale su analize stručnjaka.

Ali naučnici upozoravaju da nam se bliži dolazak hladnijih meseci koji budi strah od drugog talasa epidemije korona virusa.

Istraživači su analizirali podatke 6.914 Covid-19 pacijenata koji su primljeni u bolnicu u Hrvatskoj, Španiji, Italiji, Finskoj, Poljskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Kini.

Označili su ove lokacije, proračunali prosečnu temperaturu i procenili vlažnost u zatvorenom prostoru i otkrili da je broj pacijenata sa teškim oblicima kovida - dolazak u bolnicu, prijem na Odeljenje intenzivne nege ili priključenje na respirator,  u većini evropskih zemalja opao tokom pandemije.

Korona virus Foto: Pixabay

Smrtnost se smanjuje

Studija, koja još uvek čeka recenziju, ukazuje da je došlo do odgovarajućeg smanjenja stope smrtnosti od Covid-19 bolesti.

Došlo je oko 15 odsto pada smrtnosti za svaki stepen porasta temperature, kažu istraživači londonskog Kings Koledž.

Suprotno tome, ozbiljnost simptoma i stopa smrtnosti u Kini ostali su konstantni tokom prvog talasa pandemije, koji se javio tokom zime.

Maska za lice Foto: Pixabay

To sugeriše da postoji sezonski uticaj na virus

Iako se virus može jasno proširiti u vrućim i vlažnim zemljama istočne Azije, primetno je da su težina i smrtnost od ove bolesti niži nego u Evropi i drugim mestima sa umerenijom klimom, ukazuje istraživanje.

Istraživači sugerišu da zagrevanje zatvorenog prostora tokom zimskih meseci takođe može doprineti širenju bolesti jer se tako isušuje zaštitna sluznica unutar nosa i disajnih puteva, što olakšava prodiranje virusa.

Nos, Njuh, Sinusi, glavobolja, upala sinusa, devojka, prehlada Foto: Shutterstock

Dr Gordan Lauc, profesor biohemije i molekularne biologije na Univerzitetu u Zagrebu i gostujući profesor na Kings Koledž London univerziteta, objasnio je dobijene rezultate.

- Naši nalazi ukazuju na ulogu sezonalnosti u prenošenju i težini Covid-19, a takođe tvrde da je povećana vlažnost i hidratacija način borbe protiv virusa - objašnjava dr Lauc.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago 1

    23. jul 2020 | 11:00

    Naravno da je manja smrtnost kad je pokosilo one sto su bili na vagi

  • Petar

    23. jul 2020 | 09:13

    Nemaju oni pojma,pa veca je zarazenost sad nego u martu kad je poceo a tad je bilo hladnije.Nego sta je sa vizirima i rukavicama a i sa penzionerima vise niko to nespominje!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA