≫ 

Da li će osoba koja je unela više virusa imati teže simptome? Odgovara dr Goran Stevanović

Da li uopšte količina virusa diktira težinu kliničke slike?

  • 2

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti dr Goran Stevanović je na današnjoj konferenciji za medije objasnio da li od količine korona virusa zavisi i težina kliničke slike.

- Praktično količina virusa koji se prenese zavisi od poštovanja mera, nošenja maski, socijalne distance između dve osobe, ali ne treba zaboraviti da to zavisi od vremena izlaganje. Nije svejedno da li ste na maloj distanci sa osobom koja je izvor infekcije proveli li pola sata , dva sata ili celo veče. Isto tako zavisi od tipa kontakta,  da li smo samo sedeli i pričali ili ste se sa osobom koja je infektivna, na primer izljubili, izgrlili i čestitali ili zato što se dugo niste videli - objasnio je.

Kako kaže, postoje i drugi faktori koji utiču na količinu infekcije koju ćemo primiti u organizam.

- To su faktori koji zavise i od osobe koja je izvor infekcije, u kom trenutku bolesti, koliko je simptomatčna, kakva je zahvaćenost, da li se radi o osobi koja ima minimalne kliničke simptome ili već razvijenu ozbiljnu pneumoniju i kašlje - objasnio je i dodao da su takvi podaci ozbiljan klinički poduhvat, za koji sada nemamo vremena.

- U ovakvoj situaciji, mi treba da se ponašamo kao da je svaka osoba s kojom dolazimo u kontakt infektivna i to je jedini način da se sačuvamo - zaključio je.

Pogledajte koju grešku Srbi masovno prave s maskom, a tako se mogu zaraziti korona virusom:

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J

    22. jul 2020 | 15:33

    Jedino mi on drzi paznju dok govori. Sazeto, precizno i koncizno.

  • xxx

    22. jul 2020 | 16:10

    Sto ga uvijas u ssrmu,pitanje je bilo krajnje prosto...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA