≫ 

Tijana N. iz Čačka je pobedila koronu: Ipak, jedna stvar i dalje nije ista kao pre i to je baš brine

Korona je ostavila posledice...

  • 3
Korona virus Foto: Pixabay

Tijana N. (38) iz Čačka se oporavila od korona virusa nakon više od 15 dana kućnog lečenja... Iako se u potpunosti izlečila od Covid-19 bolesti, njeno čulo ukusa se još uvek nije skroz povratilo.

Prvi simptom, kao i od većine ljudi obolelih od Covid-19, bila je groznica, a Tijana je šestog dana, od prve pojave simptoma, primetila povišenu temperaturu.

Tada je saznala da je počela da se razvija blaga upala pluća, ali i da se njeno čulo ukusa promenilo, otkrila je Tijana N. u prethodnom razgovoru za "Telegraf".

- Tog šestog dana, kada je temperatura bila blizu 39 stepeni i kada mi je bilo lošije nego prethodnih dana, u smislu jake glavobolje, opšte slabosti i malaksalosti, otišla sam u kovid ambulantu. RTG pluća je pokazivao da na jednoj strani, levo, postoje početne promene u smislu intersticijumske upale pluća, ali s obzirom da je vrednost saturacije bila uredna nisam zadržana u bolnici. 

- Kako je počela da se pojavljuje vioska temperatura konstantno sam bila žedna, sušila su mi se usta i ždrelo. Tada sam prvi put osetila da se moje čulo ukusa promenilo.

- Uz gubitak apetita primetila sam da mi hrana više nema isti ukus. Jedino što mi se jelo je bilo voće, lubenica, breskve i kajsije, koje su bile kao detoks i davale su mi osećaj svežine. Kada je reč o pićima, prijao mi je jogurt sa probiotskim kulturama - objašnjava Čačanka.

Tijana je odmah nakon analiza dobila antibiotisku terapiju. Uz dodatak vitamina i paracetamobila, koje je obavezno po preporuci lekara, pila svakog dana, ona je svakog dana osećala poboljšanje. Konačno je povratila snagu za normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a iste nedelje ju je čekao zakazan termin za PCR test.

Pluća Foto: Pixabay

Test je uradila 17. dana od pojave prvog simptoma, a nekoliko dana kasnije saznala je da je negativna na Covid-19.

Iako je njeno stanje sada znatno bolje, Tijana kaže da i dalje ima promenjeno čulo ukusa. Dakle, ona ga nije skroz izgubila ali je jasno da je korona ostavila posledice.

- Svako ko me poznaje zna da ranije nisam mogla da zamislim da prođe jedan dan bez slatkiša, a sada uopšte više ne jedem slatko. Ne traži mi se... Takođe ne pijem kafu. Iako je to bio moj omiljeni jutarnji ritual sada sam ga skroz izbacila upravo jer mi organizam odbija - kazala je ova žena.

Nos, Njuh, Sinusi, glavobolja, upala sinusa, devojka, prehlada Foto: Shutterstock

Na kraju, ona je dodala da ima dijareju koja traje već tri dana, kao i da je po savetu lekara počela da unosi ogromnu količinu tečnosti.

- Imam osećaj da virus sada izlazi iz organizma. Putem stolice i urina izbacujem preostale viruse koji su se zadržali u telu -  zaključuje Tijana N. iz Čačka u razgovoru za "Telegraf".

Tijana nije želela da se fotografiše za potrebe ovog teksta.

(Kristina Milošev/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pamet u glavu

    24. jul 2020 | 10:42

    Zeznuta je korona smešno je govoriti da je kao grip. Ovaj virus mesecima ostavlja posledice jedan od njih je hroničan umor, i opšta slabost organizma i gubitak čula ukusa i mirisa. Nema zezanja ljudi.

  • Hulk

    24. jul 2020 | 10:29

    Pa "posle" ništa nije više kao pre.

  • Ispovest

    24. jul 2020 | 11:51

    U prvom talasu,negde krajem aprila isto sam izgubio culo mirisa,uz to imao sam bol u plucima,ali ne bas jaku i konstantnu,vec povrememo. Nisam isao kod doktora,nisam radio test,pio sam par paracetamola,supe sam jeo,i po malo belog luka,a culo mirisa se vratilo posle desetak dana...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA