≫ 

Konačno otkriveno da li je "ozloglašeni" hidroksihlorokin efikasan za lečenje korone

Studija u Brazilu pokazala da hidroksihlorokin nije efikasan

  • 2
tabla sa lekovima foto: pixabay.com

Velika studija rađena u Brazilu pokazala je da je hidroksihlorokin, koji je predsednik Žair Bolsonaro snažno promovisao kao terapiju za korona virus, neefikasan za lečenje kovid pacijenata, piše BBC.

Hidroksihlorokin je postao popularan ranije u toku ove godine kada se pojavila nada da bi ovaj lek protiv malarije mogao da pomogne i osobama obolelim od COVID-19.

Još od maja vlada Brazila je bolnicama preporučivala da ovaj lek prepisuju pacijentima zaraženim korona virusom, a čak i je sam predsednik ove zemlje rekao da je uzimao hidroksihlorokin kao terapiju nakon što je potvrđeno da je oboleo od COVID-19 početkom jula.

Slično mišljenje zastupao je i američki predsednik Donald Tramp, koji je rekao da bi hidroksihlorokin mogao da bude od koristi za lečenje pacijenata zaraženih koronom.

Međutim, kliničko ispitivanje velikog obima koje je rađeno na Univerzitetu Oksford u junu pokazalo je da je hidroksihlorokin neefiksan, nakon čega je Svetska zdravstvena organizacija sprovela sopstvena istraživanja o ovom leku.

Žair Bolsonaro Foto: Profimedia/AFP

Sada je do istih rezultata došao i tim naučnika koji su sproveli istraživanje u Brazilu.

Studijom su bili obuhvaćeni pacijenti zaraženi korona virusom sa blagim do umerenim simptomima bolesti iz 55 bolnica u ovoj zemlji, ukupno 667 njih, a istraživanje je pokazalo da lek nije efikasan u lečenju COVID-19 i da bi mogao da ima štetne neželjene efekte.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Nju Ingland džurnal of medisin (New England Journal of Medicine).

korona virus, covid19 foto: pixabay.com

Autori studije su napomenuli da ona poseduje izvesna ograničenja i da "ispitivanje ne može definitivno da isključi niti značajnu korist od ispitanog leka niti značajnu štetu".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana56

    24. jul 2020 | 14:51

    Sta kazu Vijetnamci na to, s obzirom da nisu do sada imali nijedan smrtni slucaj, a svega 400-500 zarazenih? Da malo njih pitaju naucnici i predstavnici SZO?

  • Test

    24. jul 2020 | 16:48

    Samo brzi testosteron jedno 5 dana i ko rukom odneseno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA