≫ 

Dr Zoran Gojković objašnjava kako je moguće da pacijent nekoliko puta ima negativan PCR test

Doktor Zoran Gojković ističe da je najvažnija lekarska anamneza

  • 3

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na današnjoj konferenciji za medije se još jednom osvrnuo na značaj PCR testova u dijagnostici korona virusa.

Dr Zoran je potvrdio da postoji veliki broj pacijenata koji su negativni čak po nekoliko puta....

- Od početka znamo da je jedan broj pacijenata koji ima potpunu kliničku sliku, i to teške oblike kliničke slike vezane za Covid-19 infekciju, da im je nalaz PCR testa negativan i da se ponavlja duži vremenski period. I tek nakon, možda, četvrtog, petog uzorkovanja, se PCR testom dokaže da je to Covid-19. Upravo zbog svega toga mora da postoji medicinsko znanje i medicinska praksa da se na osnovu kliničke slike, dopunske dijagnostike - kaže dr Gojković.

Član Kriznog štaba u borbi protiv korona virusa podvukao je da je najvažnija lekarska anamneza -  leči se pacijent, a ne test.

PCR testiranje nije jedino koje potvrđuje ili ne potvrđuje bolest. Naši lekari sada već četiri i po meseca leče kovid pacijente i najveći broj njih, što se kaže, sa vrata može da prepozna, o čemu se radi.  PCR dijagnostika je naravno neophodna, potrebno je i poželjno je sprovoditi, ali se leči pacijent - ne leči se test. To je osnovna stvar i osnovna svrha - zaključuje specijalista otopedije.

Video: U kom slučaju je besplatno a kada morate da platite PCR testiranje za dete

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    24. jul 2020 | 16:29

    Pa dešava se kad su jeftini kineski neispravni testovi.tj svaki peti radi pa ko na lotu ubode

  • Lunapark

    24. jul 2020 | 19:48

    Trla baba lan da joj prodje dan... Koga više zanima šta oni govore na dnevnim KZŠ

  • Milan

    24. jul 2020 | 19:46

    Od ovih skoro 600 000 testiranih sa ozbiljnim simptomima, jer se drugačije U Srbiji i ne može doći do testa samo 22 000 potvrđenih slučajeva. Aha, kako da ne. Pričajte to nekom drugom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA