≫ 

Otkriven nov simptom korona virusa, i to u ovom delu tela: Može dovesti do ozbiljnih posledica

Veliko virusno opterećenje je pronađeno u ovom delu tela

  • 12
Korona virus Foto: Pixabay

Covid-19, bolest koju izaziva SARS-COV-2, specifičan soja korona virusa, na početku pandemije je posmatran kao respiratorna infekcija.

Ipak, novi nalazi dokazuju da izaziva formiranje krvnih ugrušaka, izaziva pojavu ketoacidoze, ali i konfuziju, kod pojedinih pacijenata koji su razvili tešku kliničku sliku ili imaju pridružene bolesti.

Lista postojećih simptoma je ogromna, a kako naučnici više saznaju o koroni mnogi stručnjaci su zaključili da je Covid-19 multisistemska bolest. Ona je progresivna i napada mnoge organe.

Naučnici su otkrili korona virus u ušima dvojice preminulih pacijenata pozitivnih na Covid-19, jer studije ukazuju da gubitak sluha može biti retki simptom infekcije.

Istraživanjem je utvrđeno da virus takođe može zaraziti uho i mastoidnu kost koja se nalazi odmah iza uva.

terapija kiseonikom, bolnica, pacijenti, lečenje, moze respirator korona Foto: Shutterstock

U malom istraživanju je učestvovalo tri pacijenta, dvoje je imalo veliko virusno opterećenje ne samo u svojim srednjim ušima, već i iza uha.

Tim je pregledao tri pacijenta koji su umrli od COVID-19.

Jedan od pacijenata bio je muškarac u 60-ima, kao i dve žene - jedna stara oko 60 godina, a druga oko 80. Uzorci su uzeti pomoću brisa i čuvani u rastvoru zvanom transportni medijum za viruse, pre nego što su testirani.

Kod dva od tri pacijenta novi virus SARS-CoV-2 je pronađen u mastoidnom ili srednjem uhu, pokazali su rezultati studije objavljene u časopisu "JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery".

Korona virus Foto: Shutterstock

Ovo nije prvi put da je korona virus povezan sa infekcijama uha ili problemima sa uhom.

Studija objavljena u aprilu mesecu je otkrila je da je Covid-19 kod odraslih izazvao upalu srednjeg uha (otitis media), odnosno zapaljenski proces uha u kome bubna opna postaje upaljena.

Druga studija u kojoj je učestvovalo 20 pacijenata bez simptoma i bez ranijih problema sa sluhom, otkrila je da su se sluh pogoršao nakon izlečenja od kovida.

- Ono što za sada možemo da kažemo da je u pitanju redak slučaj koji može dovesti do dugoročnih problema. Naime, gubitak sluha ili oštećenje kanala su posledica težeg oblika korone virusa kod pojedinih pacijenata. Potrebno je još istraživanja i vremena da bi se pokazalo šta sve virus može da napadne - zaključuje Džon Hopkins iz Medicinskog centra u Londonu.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M. M

    25. jul 2020 | 14:51

    Svaki dan nešto novo taman zapamtim jedno oni objave drugo, uskoro će i svrbljenje dlanova biti neki znak.

  • Moram

    25. jul 2020 | 12:45

    Ja moram da pitam,posto nemam nijedan simptom da li to znaci da sam pozitivan na koronu? Da li treba da se testiram ?

  • Bata raka

    25. jul 2020 | 13:01

    A jel utice na potenciju covid?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA