≫ 

Dr Janković u kog se Italija kune: Njegovu knjigu čitala je čak i ćerka Siniše Mihajlovića

Dr Momčilo Janković zvani Doktor Osmeh

  • 6
Dr Momčilo Janković foto: printscreen/youtube/Comitato Maria Letizia Verga ONLUS; pixabay.com

Italijanski pedijatar onkolog dr Momčilo Janković, jedan od najpoznatijih sturčnjaka za dečju leukemiju u Evropi, koji je izlečio oko 2.000 malih pacijenata, u ekskluzivnom razgovoru za Tanjug kaže da korona virus, nije posebno opasan po decu i mlade koji se leče od malignih oboljenja.

Ne zbog samog virusa, kaže, već zbog toga što su ovi pacijenti zbog prirode svoje bolesti već socijalno izolovani.

- Zbog toga, bar za sada, Covid-19 ne utiče bitno na tok njihovog lečenja i ozdravljenja - tvrdi ovaj poznati evropski specijalista hematologije i pedijatrije uz to anesteziolog, inače rođeni Italijan iz Milana čiji je otac nakon Drugog svetskog rata došao u Italiju gde se oženio devojkom iz aristokratske porodice.

On nikada nije prekinuo emotivnu i profesionalnu vezu sa zemljom svog porekla i počasni je član Srpske Akademije Nauka, a sa onkologijom se susreo prvo kao mlad lekar kada je lečio člana porodice od malignog oboljenja, a zatim je i sam postao pacijent nakon sto mu je dijagnostikovan zloćudni tumor oka.

Pre četiri godine je penzionisan sa rukovodećeg mesta bolnice u italijanskom gradu Monca, ali nastavio je da leči i bodri svoje pacijente, kojima je pomagao i savetovao ih putem video poruka i u toku karatina zbog korona virusa.

Jedna od poruka bila je za odrasle kojima je dr Janković u toku pandemije savetovao da se ugledaju na decu jer je “njihova mirnoća zavidna”.

- Deca znaju da žive u sadašnjosti u potpunosti, ne dozvoljavaju sebi da ih budućnost ograničava i žive sadašnjost punim intenzitetom. Da smo od njih, naučili kako živeti, za vreme karantina i pandemije manje bismo strepili, manje strahovali i manje rizikovali stres - poručuje dr Janković.

Iz ličnog iskustva je naučio da lekari brzo i olako saopšte pacijentu sve negativne strane situacije, naglašavaju negativne aspekte bolesti što prouzrokuje nesigurnost, strah i patnju.

To teško iskustvo usmerilo ga je da sa pacijentima uspostavlja orignalan odnos, ono sto je kasnije nazvano “klaunterapija”, a to mu je donelo nadimak po kome je poznat u italijanskim medijima ”Doktor Osmeh”.

- Verujem da je smeh važan deo terapije mladih i dece koji su onkološki pacijenati. Ne tvrdim da će od osmeha pacijent ozdraviti, ali sigurno im pomaže da se osećaju bolje - kaž dr Janković i podseća da je i naučno dokazano da smeh, to jest “klaunterapija” doprinosi ukupnom stanju pacijenta.

Dr Momčilo Janković foto: printscreen/youtube/TEDx Talks; pixabay.com

- Za mene lečenje znači biti saputnik obolelom, taj put pacijent i lekar prolaze zajedno. Kao lekar pokušavam da dam podršku i sigurnost, da slušam pacijenta i vodim ga ka konacnom cilju, ka ozdravljenju-kada je to moguce- i kvalitetnom nacinu zivota - kaže dr Janković, čiji rezultati pokazuju procenat od 80 odsto izlečenih pacijenata.

Postao je poznat kao pionir među lekarima koji sa malim i veoma mladim pacijentima razgovara nasamo, bez prisustva roditelja.

- Polazim od pretpostavke da su deca inteligentna bića. Razgovarati sa mladim pacijentima nasamo o njihovoj bolesti ne znači plašiti ih, već u pozitivnom duhu objasniti kakva je situacija. To je način da steknem njihovo poverenje. Među nama nema sažaljenja, nema laži, već su tu pažanja i razumevanje koji pomažu da se razvije nada - kaže dr Janković.

Posle više od 40 godina rada sa decom onkološkim pacijentima dr Janković je zadovoljan napretkom koji je ostvaren. Danas, podseća, između 85 i 95 odsto pedijatrijskih pacijenata se izleče od leukemije, za razliku od pre pola veka kada su gotovo sva deca bolesna od leukemije umirala.

Dr Momčilo Janković je autor nekoliko knjiga, a najnovija pod naslovom “Uvek je vredelo” postala je bestseler, a u njoj je utehu tražila i ćerka Siniše Mihajlovića Viktorija, koja je tokom bolesti svog oca slavnog fudbalera obolelog od leukemija, na Instagramu podelila priču o "doktoru Osmeh".

To je zbirka poruka i priča njegovih pacijenata, a sam naslov govori o opredeljenju autora i lekara: svaki slučaj i svaki pacijent bio je vredan napora.

To je prepoznato i u društvu. Godine 2010. odlikovan je medaljom “Ambrodzo D''Oro”, priznanjem koje grad Milano dodeljuje svojim građanima koji su svoj zivot i rad posvetili opštem dobru.

U obrazloženju se kaže da su “zahvaljujući dr Jankoviću mnoga deca postala odrasli”.

Video: Zdravko je mesec dana u karantinu u Italiji: Poznajem ljude koji su u jako teškom stanju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    26. jul 2020 | 12:38

    kod nas je dr nestorovic dr osmeh,pozitivno deluje na ljude kad ga vide.

  • 🌟

    26. jul 2020 | 11:56

    Bravo, bravo 👏 Pravi Lekar!

  • Istina

    26. jul 2020 | 13:19

    Naši ljudi su vrhunski u svim sverama! Zato i smetamo u svetu!!!! Bravo za sve dobre ljude!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA