≫ 

"Lično poznajem ljude koji su bili zdravi, bez hroničnih bolesti i jedva se oporavili od korone"

Prof. dr Mijomir Pelemiš govori o tome zašto je korona virus opasniji u ovom drugom piku

  • 4
Mijomir Pelemiš foto: shutterstock; printscreen/TV Prva

Prof. dr Mijomir Pelemiš, infektolog na današnjoj konferenciji kriznog štaba odgovorio je zašto je korona virus u drugom piku opasniji nego što je to bio slučaj u martu i aprilu.

- To može da se zaključi prema broju hospitalizovanih bolesnika, ali i broju onih na aparatima za veštačko disanje. Ne zaboravite i da bolesnici koji nisu priključeni primaju kiseonik na različite načine. Nije tačno da je bolest sada blaža. Naprotiv, poslednjih mesec dana imamo mnogo teže bolesnike nego što smo ih imali ranije, oko 30 odsto su teži nego pre. Pneumonije su teže, mnogo više ih je bilo na respiratorima, a to govori da je ovaj deo populacije pokazivao težu kliničku sliku iz više razloga.

Kako kaže, najveći broj preminulih nije u najmlađoj starosnoj grupi.

Video: Dr Pelemiš: Svi uzrasti obolevaju, u KBC Mišović obolelo 12 dece i šest majki

- Čovek je čovek, koliko god da ima godina, nekome je drag. Bilo je jasno da je to zato što se većina mladih ljudi mnogo kretala u zatvorenom prostoru, okupljala na različitim manifestacijama, a samim tim i razmenjivala veću količinu virusa i niko nije zdrav. Prema tome i mladi mogu da se razbole kao stariji, ali svakako da sam ja u većem riziku imam hronične bolesti i godine, ali to ne znači da i onaj mlađi može imati tešku pneumoniju. Imao sam priliku da vidim u poslednjih mesec dana oko 100 bolesnika koji su bili uzrasta od 60 do 65 godina. Lično ih znam, zdravi su, tvrde da ni od čega ne boluju, nijedan lek nisu popili, ali su imali preteške pneumonije, jedva su se oporavili - zaključio je.

Video: Dr Pelemiš objasnio da je normalno da virus napada i druge organe, a ne samo respiratorne

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA