≫ 

Jednostavnim testom možete otkriti koliko je vaša maska efikasna u borbi protiv korona virusa

Isprobajte odmah ovaj test

  • 1
Maska Foto: Pexels /Engin Akyurt

S obzirom da pandemija korona virusa i dalje traje, na tržištu se pojavio veliki broj različitih maski za zaštitu od korona virusa. Ali, kako utvrditi koja je najefikasnija?

Američki profesor Sajmon Kolsto, predavač na Univerzitetu u Portsmutu, kaže da svako može da napravi masku koja će pomoći u sprečavanju širenja Covid-19 bolesti.

- Možete da kupite zaštitne maske za višekratnu ili za jednokratnu upotrebu. Takođe možete da koristite šal, bandane ili ručno šivenu masku, ali one moraju sigurno da se postavljaju uz ivice lica - tvrdi profesor.

S obzirom da se na tržištu nalaze mnoge maske, kao brojni saveti i trikovi kako da ih napravite kod kuće, kako znati šta deluje, a šta ne?

Profesor Kolsto ističe da je test koji se izvodi pomoću sveće najefikasniji, te da je potrebno da odvojite samo jedan minut za proveru bezbednosti maske.

Sveća Foto: Pixabay

Sajmon predlaže da zapalite sveću i, pazeći da se ne izgorite, te pokušate da duvate u nju.

Navodno, ako možete da ugasite sveću ili plamen počne da se pomera i 'skače' , to je znak da previše vazduha izlazi iz vaše maske. 

- Iako su važni i jačina daha i udaljenost od sveće, određene maske nemaju dovoljno materijala da bi sprečile širenje virusa. Maska u kojoj je najteže ugasiti plamen je ujedno i najbolja prepreka za širenje virusa tvrdi prof Kolste.

Pogledajte koje zaštitne maske će vas bez sumnje najviše sačuvati od korona virusa: Platnene batalite!

Video: Jednostavan trik da vas obična maska zaštiti bolje

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZAC

    28. jul 2020 | 13:57

    Primetio sam da maske koje kupujemo momentalno po nasim apotekama , nisu bas prikladne za nosenje i pojedine imaju neki miris peckaju prilikom nosenja, prodavaoci kada kupujemo daju nam masku a da ne nise rukavice samo je izvuku od nekuda i hop usluze vas, zasto maske nisu u kesica zatvorene i sterilizovane po pet ili deset komada , imam utisak da prilikom pravljenja te maske su svuda pa mozda i na podu a onda ih nosimo kao zastitu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA