Upoznajte čoveka koji tvrdi da se sve vreme tuširamo pogrešno i možda je čak u pravu

Džejms Hamblin godinama ne koristi sapun pri tuširanju

  • 2
Džejms Hamblin foto: instagram/jameshamblin

Kada Džejms Hamblin kaže ljudima da pet godina nije koristio sapun pri tuširanju, oni se obično zgroze. Ipak, uprkos predrasudama, Hamblin pak, ističe da ruke treba prati sapunom i protiv toga nema ništa protiv.

I ne, nije on neko ko je odluku da se ne tušira sapunom laički doneo. U pitanju je lekar koji predaje na Fakultetu za javno zdravlje Jejl Univerziteta i vodi svoj podcast za američki časopis Atlantic. Na sve to u svojoj 37. godini izgleda toliko mladoliko, pa ne možemo, a da se ne zapitamo - da li je upravu?

Njegova odluka evoluirala je postepeno nakon što se iz Kalifornije preselio u studio apartman u Bruklinu. Imao je na umu da uštedi vreme, novac i prostor, a istovremeno je učio o mikrobiomima.

Tako je saznao da milijarde mikroba vodi simbiotski život sa ljudima kolonizujući kožu i creva. Možda ste čak i primetili termin "nežni mikrobiom" koji je često ištampan na poleđeni gelova za tuširanje.

To je zbog toga što mikrobiolozi, a i brendovi sve više i više uče o složenom odnosu koji imamo s našim klicama. Tu spadaju njihove glavne uloge u razvoju našeg imunološkog sistema, gde se stvaranjem antimikrobnih supstanci nadmeću sa njima za prostor i resurse, te smanjuju verovatnoću autoimunih stanja kao što je ekcem.

Dakle, sve je verovatnije da ih piling, zajedno sa prirodnim uljima kojim se hrane, ili polivanje antibakterijskim proizvodima, zapravo uništavaju.

Ipak, uprkos napretku u zaštiti kože i modernoj medicini, stanja poput akni, ekcema i psorijaze, kao i drugih autoimunih bolesti neprestano rastu.

Prema Džejmsovim rečima, ključ uspeha njegovih eksperimenata bio je njegov "usporeni" pristup.

- Kako sam postepeno sve manje i manje koristio gelove za tuširanje, shvatio sam da mi oni uopšte nisu potrebni. Moja koža je prestajala da bude masna, a imao sam manje mrlja i ekcema. Nisam mirisao na borovo drveće ili lavandu, ali takođe ni moje telo nije imao neprijatan miris čak ni pri znojenju - rekao je za "Gardijan" i dodao da mu je devojka rekla da "miriše na osobu".

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by James Hamblin (@jameshamblin) on

Nije da nismo bili svesni telesnih mirisa ni pre, ali Hamblin smatra da su naši prirodni mirisi daleko nijansiraniji nego što im pripisujemo zasluge.

- Iz istorijskih zapisa znamo da ljudi sigurno smrde. Samo nismo prihvatili sve mirise. Danas, ako neko miriše na znoj ili bilo kako drugačije od sapuna ili parfema, smatramo da je to nečisto - rekao je i istakao da ima još pregršt nijansi mirisa tela koje tek treba da otkrijemo.

Kako kaže, jednom kada se "navučemo" na svakodnevne sapune koji uklanjaju naša prirodna ulja, potrebni su nam hidratantni dodaci kako bismo nadomestili ovaj gubitak.

Međutim, postoji velika šansa da nikada nećemo dobro razumeti naše mikrobiome da bismo pouzdano mogli da manipulišemo njima i da nam donesu pozitivan efekat.

Uz sve to ni pandemija ne doprinosi razvoju zdravih mikroba.

- Ne znam kada ćemo se vratiti rukovanju i svim onim načinima pomoću kojih smo međusobno delili različite vrste mikroba - zaključio je.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    29. jul 2020 | 12:12

    mnogo filozofira neka on nastavi tako a mi cemo po starom

  • maki

    30. jul 2020 | 09:55

    Ma naravno kao sto i ovi sto jedu beli luk ne osecaju kako bazde u radijusu od 10m...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA