≫ 

Sve vrste mehaničke ventilacije koje imaju za cilj da pomognu pre priključivanja na respirator

Šta sve pacijent koji je oboleo od korone mora da prođe pre nego što bude intubiran?

  • 1

Dr Ivo Udovičić sa VMC Karaburma govorio je o svim koracima koji prethodne stavljanju jednog pacijenta na respirator.

Šta sve mora jedan pacijent da prođe pre nego što dođe u poslednju fazu bolesti kada biva priključen na respirator?

- Neko ko ima blažu kliničku sliku i potrebna mu je kiseonička potpora obično dobija do 15 litara u satu. Međutim, kada imate težu kliničku sliku, tih 15l koje pacijent dobija preko obične maske ili preko nazalnog katetera, nije dovoljno - kaže dr Udovičić i nastavlja:

- Sledeći stepenik je da se pacijent premesti u respiratornu jedinicu gde će dobiti podršku respiratora. Kakvu podršku će dobiti o tome odlučuju intenernista i anesteziolog. Najlakši oblik je hi-flow kiseonik koji ide preko nazalne kanile. To je kada imate veliki protoko kiseonika odnosno do 60l u satu.

Ako ni to nije dovoljno lekari moraju pacijenta da priključe na neinvazivnu mehančku ventilaciju sa full face maskama. Šta je to?

- Ono što je efikasno i sa čim imamo iskustva full face maske. To znači da celo lice prekrijete sa maskom, a maska ima deo da se spoji sa respiratorom. Pacijent i dalje diše, respirator mu pomoaže. Ako mu respirator ne bi pomogao onda pacijent umire. Morate podesiti pozitivan pritisak pod maskom koja dovoljno dobro dihtuje da vazduh ne može da curi napolje, a mi određujemo koji će to protok biti u odnosu na kliničku sliku. Isto tako određujemo procenat kiseonika koji može biti od 25, 30, pa sve do 100 odsto.

Kako kaže, kada se pacijent stavi na neinvazivnu ventilaciju postoji stotinu kombinacija potpore koju pacijent može primiti.

A kada se pacijent intubira i u pravom smislu te reči priključuje na respirator?

- Kada ni 100-procentna full face potpora ne pomaže, niti maska više može da podnese veći pritisak, onda moramo relaksirati pacjenta i staviti mu tubu, tj. cev u dušnik i potpuno isključiti njegov mišićni rad i učiniti da umesto njega diše aparat. To je poslednji stepenik i kada dođe do njega, šanse pacijenta da preživi ovu bolest su minimalne. To nije samo naša nego i svetska statistika - zaključio je.

Video: Gradovi u kojima je situacija bolja nego pre nekoliko nedelja, jedan ili nijedan zaražen

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anči

    30. jul 2020 | 22:42

    Dr . Ivo Udovičić je odličan lekar i organizator(vodi kovid Karaburma od početka) hvale ga kolege i medicinske sestre.Nemojte dr.Ivo u njihov mulj.Ne dajte im kredibilitet ,ne pojavljujte se u istom terminu sa kriznim štabom i ostalom bandom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA