• 36

Stižu upozorenja da vakcina možda neće biti efikasna kod ove grupe ljudi

Još jedan razlog zašto moramo da pričamo o gojaznosti

  • 36
Vakcina, test, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Stručnjaci odavno upozoravaju da je prekomerna težina glavni faktor rizika za obolevanje od korona virusa.

Međutim, sada zdravstveni stručnjaci strahuju da potencijalna vakcina možda neće moći da zaštiti gojazne ljude, pa samim tim ni opštu populaciju.

Prethodne studije su otkrile da su vakcine manje efikasne u slučaju raznih virusa, kao i hepatitisa B kod gojaznih odraslih osoba, čineći ih sklonijim bolestima i teškim komplikacijama kao što su zatajenje organa i smrt.

Zato istraživači smatraju da će slična situacija biti i sa vakcinom protiv korona virusa, posebno u SAD koja je druga zemlja na svetu po broju gojaznih, a gde je korona virus odneo najveći broj žrtava.

- Veliko je pitanje da li će vakcina kod ovih ljudi biti efikasna. Mogla bi da funkcioniše, ali možda neće biti toliko efikasna - kaže dr Čad Petit, docent na odseku za biohemiju i molekularnu genetiku na Univerzitetu Alabama u Birmingemu.

Ipak, dr Petit smatra da je bolje išta nego ništa, te da bi i gojazne osobe obavezno morale da prime vakcinu, iako ona možda neće biti efikasna kao kod manje gojaznih.

- Manja zaštita je bolja od nikakve zaštite - istakao je.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti čak 42,4 odsto odrasle populacije u SAD je gojazno, kao i 18,5 dece.

Gojaznost je odavno poznata kao faktor rizika za nekoliko hroničnih zdravstvenih stanja, uključujući dijabetes tipa 2, moždani i srčani udar i određene vrste raka.

Zašto je gojaznost opasna i kod obolelih od korona virusa?

gojaznost, debljina, debeli

Foto: Pixabay.com

Dr Edita Stokić, direktorka KC "Vojvodina" govorila je o tome na jednoj od konferencija za novinare.

- Iskustva pokazuju da je gojaznost veći faktor rizika za češće oboljevanje od kovida, pa čak da sa porastom stepena gojaznosti dolazi i do porasta rizika za hospitalizaciju, prijema na intenzivnu negu ili priključivanja na mehaničku ventilaciju, čak i veći mortalitet - objasnila je i dodala da su gojaznost i dijabetes tipa dva jasno prepoznati kao faktori rizika za oboljenjave od korona virusa SARS-CoV-2 - kaže i nastavlja:

- Evropska asocijacija za gojaznost je istakla da nam je do pojave epidemije bilo jasno da je gojaznost bolest koja je udružena sa pojavom brojnih komplikacija u ovoj epidemiji. To je nešto što moramo uzeti u obzir kako zbog preventivnih mera, lečenja i naravno, uzeti u obzir u perspektivi kada budemo imali u svojim rukama i vakcinu.

Video: Kako će izabrati pravu vakcinu koja treba da se nabavi za građane Srbije

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    Pa vi jedite kao svinje i kukajte nama zdravima kako ćemo vas ugroziti zato što ne nosimo maske na otvorenom.

  • 🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️

    Ukinite sve vanredne mere. Hocemo da radimo. Vratite nam ekonomiju, bice prekasno!!!

  • Čiča

    Ko hoće da je primi neka je primi. Ne terati one koji neće. Sada će pametni reći da mora zbog toga da ne ugrožava druge. Pa može da ugrozi samo one koji nisu hteli da prime. Oni koji prime su zaštićeni.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima