Oprez: Ako vam se blago zamuti vid u toku dana, to može biti znak jedne ozbiljne bolesti

Ovo se najčešće javlja pri čitanju

  • 8
stariji čovek

foto: pixabay.com

Simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja, promene raspoloženja i probleme s koncentracijom. Ali, takođe biste mogli biti izloženi riziku od Alchajmerove bolesti ako primetite jedan suptilan znak u očima.

Demencija je ime koje se daje grupi simptoma pada funkcije mozga. Ipak, jedna od najčešćih takvih bolesti je definitivno Alchajmerova bolest.

Stoga rano dijagnostikovanje ovog stanja može pomoći u njegovom usporavanju. Ipak, neke male promene u načinu života mogu umanjiti šanse za razvojem bolesti u kasnijem životu.

Mnogi pacijenti sa demencijom prijavljuju gubitak vida kao rani znak ovog stanja.

Evo o čemu se radi.

Taj gubitak vida možda nije tako ekstreman, već se manifestuje kada vam se odjednom pomuti pred očima što može otežati određene dnevne aktivnosti.

Na primer, neki pacijenti će možda shvatiti da im je potrebno nekoliko sekundi duže da im se iskristališe tekst koji čitaju.

- Problemi sa vidom se mogu pojaviti kod nekih pacijenata obolelih od Alchajmerove bolesti. To može biti nešto sitno, poput poteškoća u čitanju. Zato je potrebno ići kod lekara da se obavi neurološki pregled kako bi se pomoglo u dijagnozi - navodi se na medicinskoj stranici Healthline.

Ali, to što ste primetili promenu vida ne mora nužno da znači da imate i demenciju.

Oštećenje vida može prouzrokovati niz različitih stanja uključujući degeneraciju makule, glaukom, pa čak i dijabetes.

Neki ljudi mogu otkriti da vide bljeskove svetlosti bez očiglednog razloga ili da duplo vide, što svakako treba biti znak da potraže lekarsku pomoć.

(Telgraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    8. avgust 2020 | 12:00

    Nosilac Nobelove nagrade za medicinu Drauzio Varella, brazilski onkolog dao je jednu od najboljih izjava na svetu: 'U današnje doba se pet puta više investira u medikamente za mušku potenciju i silikone za žene nego za lečenje Alzhajmerove bolesti. Tako ćemo za par godina imati stare babe sa ogromnim sisama i stare dede s tvrdim penisom, ali se niti jedan od njih neće setiti za što je to dobro i ćemu služi.'

  • Nikol

    8. avgust 2020 | 12:00

    Ne plašite narod!!! Već je preplašen od svega i svačega.

  • N

    8. avgust 2020 | 11:56

    A zamucenje vida kada se naglo ustane sa krevete iz sedeceg ili lezeceg polozaja?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA