• 8

Oprez: Ako vam se blago zamuti vid u toku dana, to može biti znak jedne ozbiljne bolesti

Ovo se najčešće javlja pri čitanju

  • 8
stariji čovek

foto: pixabay.com

Simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja, promene raspoloženja i probleme s koncentracijom. Ali, takođe biste mogli biti izloženi riziku od Alchajmerove bolesti ako primetite jedan suptilan znak u očima.

Demencija je ime koje se daje grupi simptoma pada funkcije mozga. Ipak, jedna od najčešćih takvih bolesti je definitivno Alchajmerova bolest.

Stoga rano dijagnostikovanje ovog stanja može pomoći u njegovom usporavanju. Ipak, neke male promene u načinu života mogu umanjiti šanse za razvojem bolesti u kasnijem životu.

Mnogi pacijenti sa demencijom prijavljuju gubitak vida kao rani znak ovog stanja.

Evo o čemu se radi.

Taj gubitak vida možda nije tako ekstreman, već se manifestuje kada vam se odjednom pomuti pred očima što može otežati određene dnevne aktivnosti.

Na primer, neki pacijenti će možda shvatiti da im je potrebno nekoliko sekundi duže da im se iskristališe tekst koji čitaju.

- Problemi sa vidom se mogu pojaviti kod nekih pacijenata obolelih od Alchajmerove bolesti. To može biti nešto sitno, poput poteškoća u čitanju. Zato je potrebno ići kod lekara da se obavi neurološki pregled kako bi se pomoglo u dijagnozi - navodi se na medicinskoj stranici Healthline.

Ali, to što ste primetili promenu vida ne mora nužno da znači da imate i demenciju.

Oštećenje vida može prouzrokovati niz različitih stanja uključujući degeneraciju makule, glaukom, pa čak i dijabetes.

Neki ljudi mogu otkriti da vide bljeskove svetlosti bez očiglednog razloga ili da duplo vide, što svakako treba biti znak da potraže lekarsku pomoć.

(Telgraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    Demencija je najgora moguća bolest koja može snaći čoveka, moja baba je od toga bolovala, to je horor i košmar kakav niko ne može da shvati dok to ne iskusi kod nekog svog bližnjeg. Bolje čovek da oboli od bilo kakvog oblika kancera ili bilo čega drugog, ali samo da mu mozak ostane čitav.... I posle 10 godina od smrti babe još uvek me progoni taj košmar kroz koji smo svi u kući prošli, koji je trajao 4 godine. Ne razumem da nauka u medicini ne može da nadje način da spreči to ekstremno odumiranje ćelija mozga, a to je postalo toliko često da skoro svaki drugi stari čovek godinama boluje od demencije i senilnosti, a sve nas čekaju te godine ako ne umremo dok smo mladi....

  • Čiča

    Uplašen je poslušan

  • Nikol

    Ne plašite narod!!! Već je preplašen od svega i svačega.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima