≫ 

Dr Darija Kisić Tepavčević otkrila da li bi građani Srbije mogli da prime baš novu rusku vakcinu

To što je vakcina registrovana u Rusiji ne znači da će proći naše kontrole kvaliteta

  • 13
Darija Kisić Tepavčević foto: pixabay; Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Na današnjoj konferenciji za štampu epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević osvrnula se na novu rusku vakcinu i podseća da je Krizni štab u kontaktu sa većinom proizvođača koji se nalaze u poslednjim fazama kliničkih ispitivanja.

- Sa par zemalja imamo i definisane memorandume o saradnji tako da ulaženo sve napore da kada se pojavi vakcina koja je bezbedna i efikasna i koja će da prođe apsolutno sve potrebne procedure u našoj Agenciji za medicinska sredstva i lekove, budemo među prvim zemaljama u kojima će vakcina biti dostupna.

- U toku smo od samog početka sa većinom kompanija koje se nalaze u završnim fazama - zaključila je.

Dr Kisić Tepavčević je podsetila da osim higijenski ispravne vode za piće, nijedna preventivna mera nije dala toliki doprinos kao vakcinacija koja je iskorenila mnoge boelsti.

- Vakcinacija je jako bitna. Vakcine su nam dale ogroman doprinos, ali mora svima da nam bude jasno da proizvodnja vakcine ima jasno definisane faze i postupke koji su strogo kontrolisani. Prioritet jeste bezbednost i što veća efektivnost vakcine sa stvaranjem što dužeg postvakcinalnog imuniteta. Imamo definisane sve kriterijume kada je u pitanju primena vakcina u našoj populaciji. Svaka vakcina koja uđe u zemlju, prolazi te postupke bez obzira na sertifikate koje je dobila u zemlji proizvodnje i to je nešto što je jasno definisano - kako za sve vakcine koje su se do sada primenjivale i koje će se u budućnosti primenjivati.

Ono što jeste prioreitet je bezbednost primene vakcine.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    11. avgust 2020 | 18:59

    Naša stručna kontrola. E nisam se slađe nasmejao u zadnje dve godine. Pa naše kontrole ne mogu da iskontrolišu ni viršle koje jedu naša deca a mačka neće.

  • Ćiki

    11. avgust 2020 | 16:16

    Posto nasa drzava ima toliko stroge kontrole kvaliteta tako da ce ta vakcina tesko proci. 😄😄😂😂

  • Severac

    11. avgust 2020 | 16:27

    Darija, zeno bez emocija, ledenog izraza lica... Da li si svesna svog neznanja?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA