≫ 

Sprej za nos koji može da spreči zarazu od korona virusa

Novi pronalazak iz Amerike

  • 2
nazalni sprej za nos korona virus foto: pixabay.com

Nazalni sprej  može da spreči zarazu od  korona virusa na efikasniji način nego do sada korišćena zaštitna oprema, pokazala je najnovija studija.

Istraživači sa Kalifornija Univerziteta u San Francisku napravili su poseban sprej zvavi AeroNabs, i nadaju se da će ovo sredstvo sprečiti širenje virusa.

AeroNabs sadrži nano antitela, koja su imuno proteini slični antitelima koji se nalaze u krvi lame, kamile i alpake.  Laboratorijski testovi pokazali su da sićušni proteini (oko četvrtine veličine antitela) koje organizam proizvodi, mogu blokirati koronavirus da uđe u ćelije.

AeroNabs formula mora da prođe testove kliničkih ispitivanja kako bi se dokazala njena efikasnost u sprečavanju širenja virusa. 

Istraživači tvrde da su nanotela toliko mala da bi se sintetičke verzije mogle brzo masovno proizvesti.

Dr Piter Valter, profesor biohemije na UCSF rekao je:

- Ova formula je daleko efikasnija od maski, AeroNabs je kao molekularni oblik zaštitne opreme koji bi mogao poslužiti kao pomoć, dok vakcina ne pruži trajno rešenje. Za one koji ne mogu da priušte ili ne reaguju na SARS-CoV-2 vakcine, mogli bi da se zaštite nazalnim sprejem.

Nazalni sprej Foto: Pixabay

Nanotela funkcionišu slično kao ljudska antitela koja se sada sintetički proizvode na velike količine, kako bi služili kao terapije protiv Covid-19.

Nano antitela imaju brojne jedinstvene prednosti za lekove, rekao je jedan od pronalazača nazalnog spreja AeroNabs dr Ašiš Manglik.

- Nanotela su mnogo manja, pa je sa njima lakše manipulisati i modifikovati u laboratoriji i usmeravati ka napadu virusa. Veoma su snažna i sprečavaju zarazu pri ekstremno malim dozama.

Sprej za nos AeroNabs naučnici su napravalili od tri genetski sličnih nanotela, što je  200.000 puta snažnije od samo jednog nanotela.

- Sprej je toliko efikasan da je nadmašio našu sposobnost merenja njegovog potencijala -tvrdio profesor Valter.

Istraživači još uvek moraju da dokažu da sintetička nanotela i AeroNabs mogu da spreče zarazu korona virusa.

- Ako se AeroNabs pokaže efikasnim koliko očekujemo, možda će preoblikovati tok pandemije širom sveta - izjavio je dr Manglik.

Ali AeroNabs, kažu pronalazači, ne treba primenjivati direktno u krv, ali se može se davati direktno u pluća i ili u nosne prolaze.

(T.S./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    14. avgust 2020 | 11:21

    A ja sam čula da -ako svaki dan ne trepćete po 30 sekundi i gledate u luster -dva puta dnevno po 60 sekundi -nema šansi da dobijete koronu.😳🤥

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA