≫ 

Korekcija gel laka u Beogradu se pretvorila u košmar: "Malo je falilo da bakterija uđe u krvotok"

Danica iz Beograda dobila je bakteriju koja je mogla da bude ozbiljna po njeno zdravlje

  • 16
Nokti buđ foto: Telegraf.rs

Danica B. iz Beograda mesecima stavlja gel lak, a da će čitava zdravstvena komplikacija proizaći iz toga nije ni slutila. Sa čitaocima "Telegrafa" podelila je svoju priču.

- Bila sam na korekciji i izabrala sam žuti gel, koji nije mogao da se "zapeče". Devojka mi je nekoliko puta prvi sloj gela vraćala u lampu ne bi li se konačno stvrdnuo na noktu. Kad joj se učinilo da je sve OK, stavila je još jedan sloj.

Kako kaže, već posle 6 dana nokat se malo ogulio, ali to nije bilo previše vidljivo.

- Posle 20 dana, drugi nokat je bukvalno izgledao kao da se "urušio" gel. Kao da je gornji sloj upao u donji. Tad sam otišla na korekciju i kad je druga devojka krenula da turpija, nakon skidanja površinskog dela gela, unutra je sve bilo mokro! - ističe i nastavlja:

- Ona je morala da to očisti acetonom kako bi pokupila tu mekanu gel masu, a onda je isturpijala šta se minimalno zapeklo uz nokat. Na jednom noktu pojavila se zelenkasto-braon boja. Pitala sam šta je to, rekla je da prvi put vidi!

Rekla joj je potom da koleginica ipak nije smela da joj ostavi gel koji od samog početka nije mogao lepo da se sjedini i osuši.

- Uradile smo korekciju na ostalim noktima, a taj smo ostavile nesređen. Sav alat je bacila u smeće kako ne bi rizikovala da to s mog nokta pređe na nekog drugog.

Nokti buđ foto: Telegraf.rs

Danica je sliku svog prsta poslala devojci kod koje je godinama radila nokte, pa i tada kada je problem nastao.

- Rekla mi je da to nisu gljivice već da je u pitanju klasična buđ i bakterija pseudomonas, kao i da ne smem mnogo da turpijam nokat na tom mestu jer može da uđe u krvotok, a tad mogu imati ozbiljnije lečenje. Tako da sam mazala antibiotsku mast i umakala nokat u sirće mesec dana kako bi to sa izrastanjem nokta bilo i što bezopasnije.

Danica ipak, neće prestati na odlazi na manikir zbog jednog lošeg iskustva.

- Moji prirodni nokti su očajni, sve sam probala, večito deluju neuredno. Uvek se trudim da imam urednu ruku, biram kratke nokte, ali svakako ću sledeći put pažljivije birati salon i paziti ko mi šta radi. Savet apotekarke i devojke koja mi je ranije "radila nokte" jeste da se uvek pre početka korekcije uverim da su alati dezinfikovani, jer sve se s njih može preneti - zaključila je u razgovoru za "Telegraf".

Video: Krajnje bizarno: Ovaj kozmetičar bez sumnje prati svetski trend

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boško

    16. avgust 2020 | 16:27

    To sa noktima šta rade je čista glupost.

  • Katarina Branković

    16. avgust 2020 | 13:49

    Na koži uvek postoje bakterije. Količina bakterija i odbrambena moć organizma (imunitet) su odlučujući faktori, da li te bakterije imaju patogeno dejstvo, dakle da li će neko oboleti. Svaki gel/akril koji ne “leže” na prirodni nokat kao i odvajanje nokta od postojećeg gela/akrila stvara odličnu podlogu za razvoj gljivica i bakterija, jer se na tim mestima zadržava dodatna vlažnost a mrak i toplota organizma utiču pozitivno na razvoj bakterija. Koliko bakterije prenesene sa drugih objekata ili osoba mogu biti opasne, toliko i bakterije normalni stanovnici nečije kože mogu biti opasne. Davanje mišljenja o tome da li je u pitanju bakterija, da li je Pseudomonas aeruginosa ili je gljivica, ili je kombinovana infekcija, je stvar za “bris rane”. Dalja terapija zavisi od rezulata brisa. Sirće može biti homeopatska terapija ali ne sme se osloniti na terapiju sirćetom bez adekvatne procene stručnjaka i analiza (brisa rane). S poštovanjem, Katarina Branković Strukovni kozmetičar-estetičar, BSc

  • Samo

    16. avgust 2020 | 18:29

    Kod nas je pomama i ludilo za vestackim stvarima, ceo svet daje akcenat na prirodnu lepotu a kod nas sve zene bacaju pare kod priucenih kursadzija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA