≫ 

Želite bebu? Ovo su 3 namirnice koje konzumirate svakodnevno, a mogu smanjiti vašu plodnost

Šta treba izbedavati ako planirate bebu?

  • 0
test, trudnoća, test na trudnoću Foto: Pixabay.com

Na trudnoću može da utiče niz faktora. Neke žene zatrudne gotovo odmah, ali mnogi parovi pokušavaju godinama, dok ne ugledaju dve pruge na testu. Nakon godinu dana neuspešnih pokušaja, možda je pametno videti sa stručnjacima, da li postoji neki hormanlni problem koji sprečava začeće.

U svakom slučaju pri planiranju bebe neophodno je da obratite pažnju na svoju ishranu. Ne samo na to šta unosite, već i na to šta ćete izbaciti iz svakodevnog režima.

Hrana i pića koji vas mogu sprečavati da zatrudnite

Promene načina života i kvalitetna ishrane mogu vam povećati šanse da zatrudnite, uostalom igraju značajnu ulogu u održavanju zdravlja vas i vaše bebe.

Kafa

Mnogi ljudi znaju da prekomerno ispijanje kafe tokom trudnoće ima negativan uticaj na plod, jer ulazi u krvotok bebe kroz pupčanu vrpcu. To je stimulans koji povećava puls, krvni pritisak  i smanjuje osećaj umora, tako da tokom trudnoće možete konzumirati 200 miligrama kafe (dve šoljice) dnevno, prema stručnim preporukama. Manje je poznato da prekomerno konzumiranje kafe može sprečiti oplodnju, jer kofein inhibira kontrakciju mišića jajovoda a na taj način i dospevanje jajne ćelije u matericu.

Trans masti

Prekomerni izvori trans masti, poput šećera, masnih krofni, peciva od belog brašna, pomfrita, čipsa ili pržene hrane, trebalo bi da se izbegavaju ili unose umereno. Konzumiranje nezdravih masti usko je povezano sa srčanim bolestima i povećanjem nivo LDL holesterola, što umanjuje vaše šanse da zatrudnite za 73 odso.

Hrana bogata ugljenim hidratima

Kako previsok, tako i prenizak unos ugljenih hidrata može da ometa hormonalnu ravnotežu.  Šećeri koji se brzo apsorbuju opterećuju telo, podižući nivo insulina. Na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo 18.000 žena, skoro 500 je prijavilo probleme sa ovulacijom. Ispitujući njihove  navike u ishrani, otkrilo se da je, uzimajući u obzir unos proteina, starost, indeks telesne mase i fizičku aktivnost, prekomerni unos ugljenih hidrata bio povezan sa smanjenjem šanse za oplodnju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA