Naučnici sumnjaju da korona virus može biti okidač za jednu hroničnu bolest kod dece

Korona izaziva dijabetes tipa 1?

  • 1
Dete sa maskom Foto: Pixabay

Kovid-19 mogao bi biti okidač za dijabetes tipa 1, strahuju istraživači nakon povećanja broja dece obolela od ove bolesti.

Naučnici sa Imperijal koledža u Londonu analizirali su koliko je mališana dobilo dijabetes u periodu između 23. marta i 4. juna.

Rezultati su pokazali da je 30 dece dobilo dijabetes tipa 1, što je otprilike dvostruko više od uobičajene brojke.

Petoro od te dece je imalo pozitivan test na korona virus ili ga je već imalo u prošlosti, što je naučnike nateralo da uspostave vezu.

Međutim, oni su upozorili da je ta brojka možda potcenjena jer devetoro dece nije nikada ni testirano na korona virus - ni PCR, ni serološkim testom.

Stručnjaci zato sugerišu da bi korona virus mogao direktno da napadne ćelije u pankreasu koje su vitalne za proizvodnju insulina.

Dijabetes tipa 1 se upravo javlja kada imuni sistem uništava ćelije koje proizvode insulin, te nastaje usled greške u imunološkom odgovoru tela u kojem organizam greškom cilja i ubija beta ćelije.

Ipak, stručnjaci su i dalje zbunjeni oko toga šta pokreće ovu grešku, ali trenutni dokazi pokazuju da i virus može biti verovatan okidač.

Dalja istraživanja su pak, potrebna kako bi se bolje dokazao uticaj SARS-CoV-2 i dijabetesa tipa 1 kod dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA