≫ 

ISPRAVKA: Nema dokaza da maske s bakar-oksidom bolje štite od korone nego druge maske

Ne postoje dokazi da maske koje su stigle u Hrvatsku mogu same da unište virus SARS-CoV-2

  • 6
maske foto: pixabay.com

U brojnim regionalnim medijima pojavila se vest da je u Hrvatsku stigla pošiljka sa 128.000 zaštitnih maski za lice, koje navodno mogu same da "ubiju" novi korona virus. Te maske sadrže bakar-oksid, ali nijedan od mnogobrojnih članaka nije ponudio objašnjenje kako ove maske ubijaju virus, kao ni da li se one mogu smatrati sigurnijom zaštitom od infekcije novim korona virusom.

Maske će biti distribuirane u apoteke, koje će ih prodavati za oko 40 kuna (nešto više od pet evra), preneo je hrvatski portal 24sata.

Iz firme Rinigard koja uvozi ove maske kažu da je ovo prva u nizu nabavki i da očekuju narudžbine iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarske, koje su već, kako je navedeno, pokazale zainteresovanost za kupovinu na veliko.

Cena će zavisiti od količine narudžbine i verovatno će se u budućnosti menjati.

Maska se, navodi se, po izgledu ne razlikuje od klasičnih hirurških maski za lice, ali je prilikom izrade u materijal inkorporiran bakar-oksid sa antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Takođe, u tekstu je navedeno da se ova maska može koristiti višekratno, sve dok se fizički ne uništi i da se može koristiti i do mesec dana. Tvrdi se i da se maska može nositi u kontinuitetu tri sata, te da bi je posle tog vremena trebalo skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralisala patogene.

Uprkos tome što postoji više studija koje dokazuju da se bakterije i virusi (uključujući i virus SARS-CoV-2) kraće zadržavaju na čvrstim površinama presvučenim bakrom i njegovim jedinjenjima nego na plastici, teflonu ili nerđajućem čeliku, ne postoje dovoljno jasni dokazi da bakar-oksid u gorepomenutim medicinskim maskama ima isti efekat.

Korona virus Foto: Pixabay.com

U tekstu se navodi da su je izraelski naučnici razvili na osnovu tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske je navodno u činjenici da se njena efikasnost vremenom ne smanjuje.

Na web stranici kompanije Rinigard, uvoznika maski sa bakar-oksidom za Hrvatsku, nije jasno navedeno da ove maske "ubijaju virus" tokom nošenja na licu, odnosno da preventivno nošenje ove maske pruža efikasniju zaštitu zdravoj osobi od infekcije.

Takođe, na stranici ove kompanije navedeno je da ove maske neutrališu SARS-CoV-2. Spominju se i rezultati dva testa efikasnosti u neutralizaciji virusa. Ali, sami izveštaji o testiranju nisu priloženi, iako su navedeni nazivi dve laboratorije koje su ove testove sprovele.

Portal Raskrinkavanje kontaktirao je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED) sa upitom o uvezenim bakar-oksid maskama. Iz Agencije su odgovorili da su one klasifikovane kao i obične medicinske maske.

Kad je reč o efektivnosti bakar-oksid maski, iz HALMED-a su rekli:

- Mišljenja smo da je nivo zaštite koja se može ostvariti predmetnim maskama podjednaka drugim medicinskim ili hirurškim maskama Tipa IIR. Izuzev zaštite od prskanja, nivo zaštite uporediv je i sa platnenim maskama koje imaju slične funkcionalne karakteristike po parametrima filtracije i razlike pritiska između unutrašnje i spoljašnje strane prilikom disanja.

Pogledajte koje maske najbolje štite od korona virusa:

Napomena: Objavljivaljem da maske s bakar-dioksidom pružaju bolju zaštitu mogu da razviju lažni osećaj sigurnosti kod čitalaca/čitateljki. Tekst je korigovan pošto je portal Raskrinkavanje originalni tekst sa portala Telegraf ocenio kao manipulisanje činjenicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA