Šta nikako ne smete raditi na otvorenom u slučaju grmljavine?

Na otvorenom potpuna zaštita od udara groma ne postoji

  • 2
Grom, munja, stadion Foto: Shutterstock, Pixabay

Najbolja zaštita od udara groma je preventiva jer je reč o prirodnoj nepogodi od koje se ne možemo u potpunosti zaštiti, osim ako nismo u zatvorenom objektu, poručuju sagovornici Tanjuga i dodaju da posledice od udara groma mogu biti fatalne.

Najnoviji slučaj udara groma dogodio se u Jagodini, kada je trenera fudbalskog kluba grom pogodio na terenu tokom treninga, a u Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da je pre svega važno pratiti prognozu vremena, odnosno upozorenja na vremenske nepogode, te da je, kada dođe do grmljavine, najsigurnije skloniti se u čvrsti objekat.

- Olujni vremenski procesi, koji uslovljavaju grmljavinu i pojavu grada, ne traju dugo, između 30 i 90 minuta. Za to relativno kratko vreme potrebno je pre svega skloniti se u čvrsti objekat, a ukoliko to niste u mogućnost onda treba gledati da ne budete na najvišoj tački koja može uzrokovati da vas udari grom - objasnio je Goran Mihajlović iz RHMZ-a.

Naveo je da nas od groma može zaštiti i automobil, ali da je ipak najbolja preventiva jer je, dodao je, reč o prirodnoj nepogodi od koje se ne možemo u potpunosti zaštiti, osim ako nismo u zatvorenom objektu.

- Ako ste na otvorenom, apsolutna zaštita ne postoji - poručio je Mihajlović.

Da je preventiva najvažnija kaže i doktorka Nada Macura i poručuje da u slučaju najavljene grmljavine treba izbegavati otvorena polja, njive, reke...

- Nikako pecanje, niti kupanje kada grmi i seva. Takođe, ne treba stajati pod drvetom niti šetati po kiši jer se nikada ne zna kada grom može da udari - ukazala je Macura.

Kako je pojasnila, ukoliko je na primer krošnja drveta visoka osam metara, isto toliko metara se treba udaljiti od tog drveta.

- Ako je čovek na njivi, onda je najbolje da čučne ili sedne na zemlju, da bude što niži - navela je Macura i dodala da bi, kada grmi, trebalo da sa sebe sklonimo sve metalne predmete, čak i kopču na pojasu od kaiša.

Takođe, dodala je, u kući bi trebalo da isključimo sve električne aparate. Macura je istakla da udar groma može dovesti do fatalnih posledica i navela da kod osobe koju je pogodio grom najčešće dolazi do poremećaja ritma u radu srca, da može doći i do zastoja srčanog rada, kao i da opekotine od groma mogu biti masivne i opasne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixx

    20. avgust 2020 | 13:23

    E,ako Nada Macura kaze ,onda ajmo svi pod šljivu..

  • S S

    20. avgust 2020 | 14:42

    Alo bre nisu ti pametnjakovici sa Bogom vezali ugovor da bi ovde pricali bajke. Grom ubija ljude i u svojim kucama na spavanju itd. Dozovimo se pameti a ne da nam neko ispira mozak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA