≫ 

Ne, vakcina protiv gripa u trudnoći nema nikakve veze sa teškim stanjem kod dece u budućnosti

Švedski naučnici dokazali da ne postoji veza između vakcine i autizma

  • 2
Trudnica, trudna žena, korona virus Foto: Pixabay

Vakcina protiv sezonskog gripa u trudnoći ne povećava rizik da će detetu kasnije biti dijagnostikovan autizam, utvrdila je nova studija iz Švedske.

Naime, istraživači iz Švedske sa Instituta Karolinska u Stokholmu upoređivali su dijagnoze autizma među sedmogodišnjom decom čije su majke primale vakcinu protiv svinjskog gripa tokom trudnoće i onima koje nisu.

Od skoro 70.000 ispitivane dece, 39.700 njih je bilo izloženo vakcini protiv H1N1 dok su bili u materici.

Stope autizma se nisu razlikovale u poređenju sa decom čije se majke nisu vakcinisale, što potvrđuje da ne postoji veza između vakcine i autizma.

Ipak, naučnici i dalje ne znaju šta uzrokuje autizam, ali su više puta naglasili da on nije povezan sa vakcinama, a dokazi to potvrđuju.

Štaviše, savet je da se trudnice podvrgnu vakcini protiv sezonskog gripa jer su u većem riziku od komplikacija nego kada nisu trudne.

Međutim, ove godine je savet da se što više ljudi vakciniše zbog bojazni šta će se desiti kada se na jesen sudare sezonski grip i korona virus SARS-CoV-2.

Video: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SC

    1. septembar 2020 | 12:18

    Meni kao odraslom je dobra i bezbedna ali trudnicama ko daje tu garanciju,kada svaki sintetički lek ima neželjenih dejstava.

  • Che

    1. septembar 2020 | 12:10

    Važi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA