≫ 

Da li se vaši dlanovi stalno znoje? Isprobajte tretman koji će odmah dati rezultate!

Hiperhidroza ume da bude veoma neprijatna, ali, na sreću, postoji lako i efikasno rešenje ovog problema

  • 0
Oznojeni dlanovi, znojavi Foto: Shutterstock

Iako ne predstavlja značajan medicinski problem, prekomerno znojenje koje se javlja kod dva do tri odsto svetske populacije, utiče na socijalni život i može da bude okidač za brojne probleme psihološke prirode – snažan osećaj stida, anksioznost, povlačenje u sebe, pa i depresiju. Najčešće se javlja kod pripadnika mlađe populacije, u drugoj ili trećoj deceniji života, ali i kod hroničnih bolesnika, gojaznih osoba, trudnica, žena u menopauzi...

Osobe koje se prekomerno znoje izbegavaju rukovanje zbog konstantno vlažnih dlanova, nose tamniju odeću jer se na njoj manje vide tragovi znojenja, izbegavaju odlazak na fizičke aktivnosti jer im je garderoba posle samo nekoliko minuta potpuno mokra... Postoje i brojni slučajevi pojave hiperhidroze čija je osnova emocionalna, a karakteriše je znojenje isključivo tokom dana i ograničeno je na lice, pazušne jame, dlanove i tabane gde se, inače, nalazi najveći broj znojnih žlezda.

Kako se leči?

Pored elektroforeze i terapije botoksom koji ima sposobnost da privremeno (do godinu dana) blokira prekomernu sekreciju znojnih žlezda, hiperhidroza se može tretirati hirurškim putem.

Oznojeni dlanovi, znojavi Foto: Shutterstock

Torakoskopska simpatektomija spada u minimalno invazivnu proceduru, a njena efikasnost je velika. Hirurg pravi dve do tri rupice prečnika 1 centimetar, a cilj operacije je ukrštanje živaca koji uzrokuju hipersekreciju znoja. Nervi potiču iz autonomnog nervnog sistema koji se naziva simpatički. Hirurg operativnim putem interveniše na nervima koji regulišu temperaturu na dlanovima i tako zaustavlja prekomerno znojenje u toj regiji.

Rezultat je vrlo brzo vidljiv, hospitalizacija traje dan-dva, a komplikacije se svode na nivo statističke greške.

Da li ukrštanje nerava može da izazove negativne posledice?

Ponekad se može desiti da dlanovi postanu suvi ili će se javiti pojačano, takozvano kompenzatorno znojenje u nekoj drugoj regiji - na tabanima, ispod pazuha, na leđima, u licu... Ono traje dok se organizam ne navikne na manju produkciju znoja.

Torakoskopska simpatektomija ne garantuje da će pojačano znojenje apsolutno nestati; ono će se javljati i posle intervencije u skladu sa spoljašnjom temperaturom i fizičkim aktivnostima koje operisani pacijent sprovodi, ali će količina znoja biti drastično manja nego pre hirurške intervencije. Svetske statistike pokazuju da je od 92  do 97% pacijenata koji su se podvrgli ovom hirurškom tretmanu zadovoljno rezultatima.

Video: Nama su se znojili dlanovi dok smo gledali kako ovi momci skaču

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA