Ako ne bude vakcine protiv korona virusa do zime, jedino nas ova stvar može sačuvati od zaraze

Maska ne škodi zdravlju, štaviše ona sprečava obolevanje od kovida-19

  • 7
srđa janković foto: Foto: Tanjug/Andrija Vukelić; pixabay.com

Maska ne može da naškodi zdravlju dece, kaže imunolog Srđa Janković i dodaje da je maska okosnica preventivnih mera u sprečavanju zaražavanja virusom korona, dok ne stigne vakcina.

Janković navodi da maska možda predstavlja smetnju komforu kod dece, ali da se o tome u ovom momentu ne može govoriti jer ona štiti od opasne zarazne bolesti, koja za neke može biti smrtonosna.

- Maska je svrsishodna, opravdana i neophodna. To je okosnica prevencije zaražavanja od kovida. Dok ne budemo imali vakcinu, to je jedino što možemo da radimo da sprečimo obolevanje - naveo je on za Pink.

Naglašava da struka mora da stane iza nošenja maski u ovom trenutku, jer alternativa tome je puštanje da se virus prenosi u školama, što je "neprihvatljivo i može voditi u katastrofu", prenosi "Tanjug".

Napominje da deca najčešće nemaju težu kliničku sliku i nisu ugrožena virusom korona, ali ukoliko zaražavanje bude masovno i među mališanima ima onih koji su rođeni sa lošim imunitetom i mogu biti životno ugroženi.

Za decu koja ne mogu da nose maske iz zdravstvenih razloga, alternativa je vizir, a Janković kaže da su studije pokazale da je zaštita koju pruža vizir manja od maske.

Država je najavila rigorozniju kontrolu i kazne za one koji ne poštuju mere, a Janković navodi da je odlučnija reakcija krenula jer niko ne želi ponovo porast broja zaraženih i obolelih.

- Takođe, želimo da vidimo efekat polaska u školu i da li su preventivne mere dale rezultate - zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    2. septembar 2020 | 11:01

    Evo ga još jedan pametnjaković.

  • Zlata

    2. septembar 2020 | 16:42

    NE ZNAM STO OVE DVE, CECU I STANIJU, UVRSTAVATE U DNEVNU STAMPU, KO SU ONE ZA srbiju, osim sto doprinose opadanju kriterijuma za kategorizaciju kvaliteta ljudi.

  • Tanja

    3. septembar 2020 | 21:55

    Zasto neko ne udje u prevoz da vidi kako se (ne) postuju mere!😡😷

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA