≫ 

Čuda se ipak dešavaju! Dečak iz Rusije oživeo nakon što mu pola sata nije kucalo srce

Dečak je pola sata bio mrtav, masirali su mu srce čitavih trideset minuta, a onda se desilo čudo koje je diglo Rusiju na noge

  • 3

Dvanaestogodišnji učenik Jaroslav Jerigin zamalo je preminuo prošle godine - srce mu je stalo na gotovo pola sata, ali lekari su uspeli povratiti dete sa ivice smrti.

Jaroslav se danas ne razlikuje od svojih vršnjaka, bezbrižno se igrajući sa svojom mlađom sestrom, ali pre deset meseci nije mogao da govori, niti da drži išta teže od viljuške. Detetova rehabilitacija još uvek traje.

Incident se dogodio u oktobru prošle godine. Prema rečima Jaroslavove majke Jekaterine Prokopenko, njihova porodica život deli u "pre" i "posle" tog dana. Uveče je dečak legao u krevet, a nakon nekog vremena roditelji su začuli neobične zvuke iz sobe, a kada su ušli, zatekli su svoje dete koje je već poplavelo. Žena je odmah pozvala hitnu pomoć i svog brata, koji je dečaku počeo da daje masažu srca. Dečakova majka se nije nadala da će hitna pomoć moći da pomogne - već da će samo konstatovati smrt i otići. Međutim, lekari tima hitne pomoći su odbili da se predaju i čim su stigli, zamenili su Jaroslavovog ujaka i pokušali da pokrenu dečakovo srce čitavih pola sata.

- Puls se pojavio i nestao. Izbacili su me iz sobe jer sam bila u stanju panike, ali lice tog lekara ću verovatno pamtiti ceo život - to kako se borio za život mog deteta - do umora, do iznemoglosti - kaže majka djeteta.

Nakon stabilizacije, Jaroslav je odveden u bolnicu i tek tamo je  bio van životne opasnosti.

- Prvi veliki pomak, kada smo dobili tračak nade, bio je početkom januara kada je izgovorio je prvu reč "mama". To je bio zrak svetlosti koji je obasjao carstvo tame u kojem smo bili - kaže Jekaterina.

Trenutno se Jaroslav gotovo oporavio: hoda, trči, komunicira sa drugarima, pokušava da nadoknadi sav propušten domaći. Svetlana Valijulina, načelnica odseka za rehabilitaciju na Institutu za hitnu dečju hirurgiju i traumatologiju, misli da će se dečak potpuno oporaviti.

I sam lekar hitne pomoći koji je spasio dečaka, Petar Davidov, siguran je da se ono što se dogodilo može nazvati čudom i da se ovaj slučaj u medicinskoj praksi može nazvati jedinstvenim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    3. septembar 2020 | 12:14

    Hvala Bogu...

  • Gorann

    3. septembar 2020 | 12:47

    Najvažnije je da je ostao živ,oporaviće se. Takodje ne manje važno je otkriti zašto je došlo do zastoja. Srce je radilo mehanički uz pomoć ujaka i doktora i zato je ostao živ i bez oštećenja mozga. Sve najbolje mališa !

  • Kardio

    3. septembar 2020 | 12:56

    Nadam se da su nasli uzrok, jer isti napad ce se ponovoti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA