≫ 

Da se zdravo hranite, a da ne bankrotirate: Jedna skromna i jeftina namirnica krije pravo bogatstvo

Korisni saveti koji će vam pomoći da spremate ukusne i zdrave obroke koji nisu skupi

  • 0
Kuvanje Foto: Pixabay.com

U vreme krize izazvane pandemijom korona virusa, domaćicama nije lako da osmisle finansijski pristupačne i nutritivno dobro izbalansirane obroke za svoju porodicu, posebno ako imaju decu školskog uzrasta. Mnoge su ubeđene da su hranljive namirnice ujedno i skupe, pa odustaju od kuvanja i radije se odlučuju za prerađene proizvode koji imaju manju nutritivnu vrednost i često sadrže velike količine soli, skrivenih šećera i hidrogenizovanih masti.

Nutricionistkinja Suzan Boverman za Gloriju otkriva šest trikova koje će domaćicama pomoći da ne "poginu" u kuhinji, a da u isto vreme pripreme zdrave i ukusne obroke za svoju porodicu.

Planirajte unapred

Planiranje je osnova štedljivosti kod nabavke namirnica. Svake nedelje pre odlaska u kupovinu napravite spisak i dajte prednost namirnicama koje su bogate vlaknima, poput svežeg ili zamrznutog voća i povrća i celih zrna žitarica. Potrudite se da ne kupujete prerađenu hranu i pakovanja grickalica, koja su samo naizgled jeftina - kad pogledate njihovu nutritivnu vrednost, shvatićete da su to bačene pare. Umesto takve hrane, pune praznih kalorija, radije kupite namirnice za hranljive međuobroke i spremite ih unapred za celu nedelju.

Skromna namirnica skriva bogatstvo

Pasulj, sočivo i ostale mahunarke nisu samo jeftine - one su zasitne jer sadrže proteine i vlakna, a ujedno su i izvor važnih minerala poput gvožđa i cinka. Budite praktični i uštedite na vremenu - izblanširajte veću količinu pasulja, procedite ga i odložite u zamrzivač.  Preko nedelje ga dodajte u salate i variva.

Obezbedite dovoljno proteina

Proteini su ključni za pravilnu i uravnoteženu ishranu. Kad pođete u kupovinu, odlučite se za sveže meso - piletinu, ćuretinu i teletinu, kao i za zamrznutu ili konzerviranu ribu. Ukoliko ste vegetarijanac, nabavite tofu i tempeh. Dobri izvori proteina su, takođe, jaja i mlečni proizvodi poput svežeg sira i jogurta. Proteinski obrok koji je gotov za čas i koji svi vole je smuti od mleka ili jogurta sa dodatkom voća i proteinskog praha; sadrži dovoljno proteina da utaži glad. Deca će biti oduševljena ako pripremite ovakav smuti i zatim ga zamrznete u kalupima za sladoled. Svi će uživati u toj poslastici bogatoj kalcijumom i proteinima.

Još jedno dobro rešenje je voćni sladoled koji možete da napravite od oljuštenih smrznutih zrelih banana i nekog sezonskog voća, sa dodatkom mlevenih oraha ili badema.

Koristite recepte

Štedljiva ishrana ne mora da bude dosadna i jednolična. Možda vam je lakše da naručite gotovu hranu, ali nikada nećete biti sigurni šta zapravo jedete - koliko masnoća unosite, koliko soli, koliko šećera... Ako ne znate da kuvate, zapratite neke od lokalnih ili stranih kuvara na Jutjubu - lako ćete naučiti da pripremate obroke.

Zamrznuto i konzervisano

Zamrznute namirnice popularnije su nego ikada, jer smo, poučeni prvim talasom korone, svi naučili da je neophodno da napravimo zalihe hrane koja dugo traje i nije preskupa. Smrznuto voće i povrće zadržavaju hranljive vrednosti koje su imali u svežem stanju, jer se zamrzavaju kada su najzreliji i obrađuju odmah posle branja.

Izbor konzervisanih namirnica po povoljnoj ceni izuzetno je bogat. Potražite pasulj, ribu, paradajz i kukuruz sa smanjenom količinom soli i napunite špajz.

Pametne grickalice

Kada smo prinuđeni da štedimo, često posežemo za grickalicama. Izbor najčešće "pada" na one koje nisu zdrave, ali su ukusne jer sadrže mnogo soli, šećera i masti. Ali, postoje mnoge grickalice koje nisu skupe, a zdrave su i možete da ih kupite u rinfuzu. Primera radi, orašasti plodovi i sušeno voće nisu finansijski nepristupačni, a sadrže dobre masti, vitamine i minerale, i idealni su kao međuobrok na poslu ili u školi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA