Da li su deca super-prenosioci korona virusa? Ovo su rezultati najnovije studije

Strah da će najmlađi biti glavni krivci za zaražavanje odraslih izgleda nije bio opravdan

  • 2
POČETAK ŠKOLE, škola, đaci, učenici Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Verovatnoća da će dete preneti korona virus na druge šest puta je manja u odnosu na odrasle, pokazali su rezultati studije sprovedene u Španiji.

Istraživači su pratili kako se koronavirus širio u grupi od 1.905 osoba, uglavnom dece, koja su pet nedelja provela u 22 kampa u Španiji. Većinu vremena mališani su provodili na otvorenom, nosili su maske i često su prali ruke.

Testiranje koje su na nedeljnom nivou obavljali zdravstveni radnici iz obližnje bolnice pokazalo je da je tridesetoro zaražene dece prenelo virus na dvanaestoro dece koja su bila zdrava, uprkos tome što su imali više od 250 kontakata u svojoj grupi.

"R-broj" kod dece iznosio je 0,3. Poređenja radi, "R-broj" na lokalnom području iznosio je od 1,7 do dva, što znači da su deca bila šest puta manje zarazna od ostatka populacije.

Mnoge studije su pokazale da deca ne šire virus onoliko koliko se strahovalo da bi moglo da se dogodi - naučnici su na početku pandemije pretpostavili da bi deca mogla da budu super-prenosioci kao što je to slučaj sa obolelima od prehlade i gripa.

Još jedna studija otkrila je da u Velikoj Britaniji nijedno zdravo dete nije preminulo od posledica kovida-19.

Strah prosvetnih radnika da će deca doneti virus kući i preneti ga potencijalno ugroženim članovima porodice pokazao se, bar za sada, kao neopravdan. Studije, uključujući i ovu špansku, sugerišu da najmlađi ne prenose koronu na toliko bliskih kontakata na način na koji to rade odrasli.

Primera radi, stotinu zaražene dece samo tridesetoro njih bi prenelo infekciju na druge. Kada je reč o odraslima, stotinu pozitivnih na kovid-19 prenelo bi virus na 170, odnosno 200 zdravih ljudi.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da deca mlađa od 12 godina prenose koronavirus sličnom brzinom kao i deca starosti između 13 i 17 godina.

Ovi rezultati ulivaju nadu da škole neće biti rezervoari širenja infekcije koronavirusom. Međutim, ne bi trebalo zanemariti činjenicu da su deca tokom boravka u kampovima u Španiji najveći deo vremena provodila na otvorenom, a ne u učionicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    2. septembar 2020 | 17:18

    Jesu. Zato su ih i naterali u školu, da nam potom lakše uvale vakcine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA