≫ 

Pogledajte kako izgleda "prvi udah zdravlja" nakon 10 godina borbe sa plućnom hipertenzijom

Paula Mejsi je zahvaljujući anonimnom donoru uspela da se izbori sa plućnom hiperteznijom

  • 0
Paula Massie Foto: Facebook/Paula Massie

Većina nas disanje uzima "zdravo za gotovo". Međutim, Paula Mejsi prvi put je udahnula duboko nakon 10 godina, posle transplantacije pluća.

Četrdesetogodišnjakinji iz Škotske dijagnostikovana je plućna hipertenzija 2009. godine, što je uslovilo ozbiljno opterećenje pluća. Stanje se toliko pogoršalo da Paula više nije mogla da odradi jednostavne zadatke, niti da pređe male distance, a da ne ostane bez daha.

Plućna hipertenzija takođe može prouzrokovati umor, gubljenje svesti i otok zglobova, ruku i stomaka. To je uzrokovalo da Paulino srce moralo jače da radi, četiri puta nego što je to normalno.

Lekari su ženi 2018. godine saopštili da će dvostruka transplantacija pluća biti neophodna i ona stavljena je na listu čekanja.

Posle godinu dana čekanja, usred noći, stigao je poziv da je konačno dobila pluća od anonimnog donora, a Paula je bila hitno operisana.

- U noći transplantacije dobila sam poziv oko 2 sata ujutro i sve se dogodilo tako brzo - rekla je Paula za "Metro".

- Sećam se da sam se osećala smireno dok su me vodili u operacionu salu, jer sam znala je transplantacija neophodna.

Šest nedelja kasnije, dok se oporavljala u bolnici, Paula je udahnula prvi dugi put nakon više od jedne decenije.

- Zahvalna sam svom donoru, on mi je spasio život. Želim da iskoristim svaki trenutak svog života da ga se sećam - rekla je Paula.

Ali to nije bio kraj Paulinog puta za oporavak. Tokom svog stravičnog iskušenja izgubila je 20 kilograma, pa je morala da ostane u bolnici 100 dana kako bi izgradila mišićnu masu svog tela.

Pauli je na kraju sporog oporavka dozvoljeno da krene kući svom suprugu Malkomu (47) i dvanaestogodišnjem usvojenom sinu, Olieju.

Prošlo je godinu dana, a Paula nije trošila vreme, pa je odlučila i da vozi bicikl.

- Moram da pijem lekove do kraja života da bih sprečila da telo odbaci nova pluća - rekla je - Sve to vredi jer sam sada u mogućnosti da izađem u šetnju i da radim stvari koje sam očajnički želela dok sam bila bolesna.

Pre tri godine Paula je otkrila zašto je patila od plućne hipertenzije - zbog mutacije gena. Da bi pomogla drugima koji prolaze kroz slične situacije, održaće govor na događaju održanom u "Nedelji donacije organa" ovog septembra.

- Moj glavni cilj je da podignem svest o transplantaciji i donorima. Želim da pomognem i da podržim sve ljude koji prolaze kroz isto bolno iskustvo kao i ja - zaključila je.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA