≫ 

Šta nervni agens kojim je Navaljni otrovan radi ljudskom telu? Simptomi nastupaju posle 30 sekundi

Ne postoji let, samo određeni antidoti

  • 7
Aleksej Navaljni foto: pixabay.com; Tanjug/AP

Nakon što je nemačka vlada navela da je ruski opozicioni lide Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom grupe novičok, mnogi su se zapitali o čemu se zapravo radi.

Najistaknutiji kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina avionom je prebačen na lečenje u Berlin nakon što se razboleo tokom letovanja u Sibiru prošlog meseca od kada je u indukovanoj komi, na respiratoru.

Šta su uopšte nervni agensi iz grupe novičok?

U pitanju je nervni agens razvijen u SSSR-u i na ruskom jeziku znači "pridošlica" jer se odnosi na grupu naprednih nervnih sredstava koja su razvijena tokom 70-ih i 80-ih. Poznat je i kao hemijsko oružje četvrte generacije.

Postojanje Novičoka prvi put je u javnost izneo hemičar dr Val Mirzainov još devedesetih godina u ruskim medijima. Kasnije je izbegao u SAD gde je hemijsku formulu objavio u svojoj knjizi "Državne tajne".

Ovi nervni agensi su dizajnirani tako da se izbegne otkrivanje od strane međunarodnih inspektora, a otrovniji su drugih čak pet do osam puta.

- Ovo je opasnije i sofisticiranije sredstvo od sarina ili VX-a i teže ga je prepoznati - ističe profesor Gari Stivens, stručnjak za farmakologiju sa Univerziteta u Redingu.

Koliko dugo novičok ostaje u telu?

Dok dr Mirzajanov kaže da on ne može ostati u krvi mesecima, dr Vladimir Uglev koji tvrdi da je izmislio ovaj nervni agens kaže da je supstanca "vrlo stabilna" u organizmu žrtve.

- Novičok ne isparava, ne raspada se u vodi - ističe Andrea Sela, profesorka neorganske hemije na Univerzitetskom koledžu u Londnu.

Jedina poteškoća jeste ta što je novičok slabije proučen i razumljiv od ostalih nervnih agenasa, pa ne postoje zvanični podaci o tome kada žrtva može biti izlečena.

Postoji u tečnom ili čvrstom obliku, obično u vidu praha, a kombinuje se uglavnom sa još dva nervna agensa zbog lakšeg transporta i čuvanja.

Kada se te supstance pomeđaju proizvode aktivno toksično sredstvo.

- Jedan od glavnih razloga zašto su ovi agensi razvijeni jeste taj što njihovi sastavni delovi nisu na zabranjenoj listi - ističe prof. Stivens.

Otrov deluje posle 30 sekundi

Alexei Navalny, Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Novičok je dizajniran tako da bude toksičniji od bilo kog drugog hemijskog oružja, a simptomi nastupaju brzo - u trajanju od 30 sekundi do dve minute.

Glavni put izlaganja je verovatno udisanje ili gutanje, ali se može apsorbovati i kroz kožu.

Kao i drugi agensi, agensi iz grupe novičok takođe deluju blokirajući poruke od živaca do mišića, uzrokujući kolaps mnogih telesnih funkcija.

Dr Mirzajnov kaže da je prvi znak otrova mioza, odnosno preterano suženje zenica oka.

Veća doza može izazvati konvulzije i otežano disanje.

- Tada započinju neprekidne konvulzije i povraćanje, a zatim fatalni ishod - ističe on.

Da li postoji lek?

Mirzajnov ističe da postoje antidoti - atropin i atin koji mogu pomoći da se zaustavi dejstvo otrova, ali da oni nisu lek.

Ako je osoba izložena dejstvu otrova trebalo bi joj skinuti odeću i oprati kožu vodom i sapunom, isprati oči, potražiti hitnu lekarsku pomoć i odmah priključiti na kiseonik.

Video: Snimak iz aviona ledi krv, Putinovom neprijatelju se bore za život: Navljani vrištao u avionu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    3. septembar 2020 | 12:27

    Nismo ni sumljali da ćemo biti obavešteni o tome kako ga je Putin otrovao? I obavezno Novičok i Ruski specijalan otrov? Da su Rusi i Putin hteli da ga nema odavno ga nebi bilo ali ovo samo može da uradi nezadovoljna švalerka ili žena a i obe u saradnji. Otrovali ga pa poslali Nemcima??? Pa šta su bre Rusi? Idioti? Ili misle da smo mi??? Putinu je ovaj potrebniji živ ali Americi i saveznicima je idealan mrtav!

  • Milos

    3. septembar 2020 | 12:00

    Znaci ovaj je za 30 sek. Uspeo da popije cak i ukrca se u avion

  • Cobj

    3. septembar 2020 | 16:09

    Nalaz nemačkih lekara je politički, a ne stručan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA