≫ 

Poslastica koja smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska, pa čak i od srčanog udara

100 grama dnevno je idealna doza ovog slatkog "leka"

  • 0
čokolada Pixabay.com

Postoji jedan vrlo jednostavan i ukusan način na koji možete da smanjite rizik od visokog krvnog pritiska ili čak srčanog udara.

Naučnici otkrivaju da je crna čokolada bogata flavonolima, supstancama koje smanjuju i sistolni i dijastolni pritisak. Naime, ove materije se povezuju sa stvaranjem azot monoksida, supstance koja širi krvne sudove i olakšava protok krvi. Samim tim, snižava i krvni pritisak!

Što čokolada ima viši procenat kakaa to je bogatija flavonoidima.

Savršena količina bi bila oko 50-100 grama crne čokolade dnevno.

- Čokolada i kakao su toliko bogat izvor flavonoida da, gram za gram, crna čokolada pruža pet puta više antioksidativne aktivnosti od borovnice - izjavila je dr Sara Brever za britanski portal "Express".

Srčani udar, napad Foto ilustracija: Shutterstock

- Postoje jasni dokazi da svakodnevni unos 100 g tamne čokolade može smanjiti sistolni krvni pritisak za 5,1 mmHg, a dijastolni krvni pritisak za 1,8 mmHg. To je dovoljno da u proseku smanji rizik od srčanog ili moždanog udara za 21 odsto.

Prilično impresivno za nešto što je tako ukusno i obično se smatra poslasticom.

Brojni biljni proizvodi sadrže antioksidanse, uključujući kelj, brokoli i paradajz.

Neki napici kao što su zeleni čaj i crno vino takođe su bogati flavonoidima.

Ali rizik od srčanog udara možete smanjiti i unošenjem nekih manjih promena u ishrani ili načinu života. Ako jedete zdravo, i imate uravnoteženu ishranu, time ćete smanjiti šanse da se masne naslage talože na arterijama.

Video: Ova saksija krije najslađu tajnu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA