≫ 

Ako ste ušli u prazan lift, postoji šansa da se zarazite korona virusom: Dr Kisić objasnila i kako

"Ovo nije dominantan put prenosa, ali je i te kako moguć"

  • 7
Konferencija

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević je na današnjoj konferenciji za novinare bolje objasnila šta tačno znači aerogeno prenošenje virusa korona.

- Na početku se mislilo da se može preneti isključivo kapljično, što i jeste dominatni put. Kada neko priča, kija, kašlje, zajedno zajedno sa sluznicom izespiratornog trakta i sekretima koje imamo, nevidljivim, izlazi virus. Ukoliko se osoba nalazi u neposrednoj okolini, iako kapljice pogode respiratorni trakt ili konjuktivu oka ona će da bude zaražena. To podrazumeva da se nalaze u neposrednom kontaktu sa osobom koja ima virus i koja je osetljiva - kazala je doktorka.

- Aerogeno, odnosno putem vazduha, je jedan vid indirektnog prenosa, koji znači da sada kapljice nisu pogodile osetljivu osobu nego ostale da cirkulišu u vazduhu. Mogu da cirkulišu jedno vreme i iz njih može da ispari voda koja se nalazi u omotaču, a zatim da padnu u vodu - objašnjava epidemiolog.

- To znači da ako ste ušli u lift, pre vas je u njemu bila osoba koja nije imala masku, kijala je i kašljala, iako nema nikoga u liftu moguće je da se u vazduhu još uvek nalaze te kapljice iz kojih je isparila voda. Moguće da virus jedno vreme lebdi u vazduhu i da sam rezervoar nije prisutan u prostoriji, a da vi možete da se zarazite - naglašava član Kriznog štaba.

- Ovo nije dominantan put prenosa, ali je i te kako moguć - podvukla je na kraju svog govora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA