Sestrama je istovremeno dijagnostikovan rak kože: Ovo je bila jedina zajednička stvar koju su radile

U pitanju je bio zloćudni rak

  • 0
Sarah Louise Burnside, Rhianne Smith Foto: Facebook Sarah Louise Burnside/Rhianne Smith

Sara Burnsajd (24) i njena 19-godišnja sestra Rijan Smit iz Engleske su često koristile solarijum, obično pre i posle godišnjeg odmora. Ali, sestre nisu shvatile koliko opasno može biti korišćenje ovih uređaja za sunčanje...

Nakon što je pronašla dva mladeža sumnjivog izgleda na stopalu i nozi,  Sara Burnsajt je otišla na pregled kod lekara. Tada je saznala da ima smrtonosni oblik raka kože.

Sari je u junu dijagnostikovan rak kože na stopalu, a nakon insistiranja da joj lekari uklone mladež sa noge, saznala je da se iza njega krio melanom.

- Pojavila su mi se dva nova madeža na stopalu i nozi koji mi se nisu svideli. Mladež na stopalu je bio nepravilog oblika i tamnije, a onaj na nozi je svaki dan menjao boju. Ponekad je bio ljubičast, neki dan plav ili crven. Nakon što sam videla da je moj poznanik na Fejsbuku objavio da je otkrio da ima rak kože, uspaničila sam se i otišla kod dermatologa na pregled - ispričala je Sara, inače majka dvoje dece.

Lekari nisu bili zabrinuti zbog mladeža na nozi, već zbog onog koji se pojavio na stopalu. Ubrzo su ga uklonili.

 

❤🐆💋💫Posted by Sarah Louise Burnside on Friday, February 21, 2020

- Zamolila sam ih da mi uklone i mladež koji se pojavio na nozi jer sam imala osećaj da je i on opasan, a kasnije se ispostavilo da je i on bio karcinom. Kada su mipostavili i drugu dijagnozu, odnosno kada su mi kazali da je mladež sa noge zapravo rak,  lekar je rekao da nikada nije video tako mladu osobu sa dva melanoma. Dobro je da sam zatražila da mi uklone durgi mladež, jer da nisam pitala i dalje bih nosila melanom na nozi - ispričala je 24-godišnja devojka.

Kada je saznala za dijagnozu svoje sestre, Rijan je takođe odlučila da proveri madeže na licu. Ubrzo i njoj je dijagnostikovan melanom.

- Imala sam madež na licu koji je počeo da se menja. Primetila sam da se smanjuje, pa kad je Sari postavljena dijagnoza, želela sam i ja da se pregledam. Nikada nisam mislio da će mi zbog solarijuma biti dijagnostikovan rak kože. Imam 19 godina, a lekari su morali da mi uklone madež na licu i sada će mi zauvek na tom mestu ostati ožiljak - priča Rijan, studentkinja psihologije.

 

Posted by Rhianne Smith on Tuesday, August 13, 2019

Sara je obično dve nedelje pre odlaska na letovanje koristila solarijum u trajanju od 40 minuta jer je želela da zaštititi kožu od sunca. Nakon povratka je išla u solarijum jednom nedeljno, obično bi se sunčala oko 9 minuta kako bi zadržala preplanulost kože.

- Definitivno je zastrašujuće čuti reč "rak". U početku mi je laknulo jer sam imala sreću što mi je melanom dijagnostikovan na vreme, jer da nije, ne znamo šta bi se dogodilo. Moja porodica je bila uznemirenija od mene jer sam morala da idem na operacije. Mogla sam da se nosim sa ovom situacijom i bila sam srećna što nisam morala na hemoterapiju. Ali kada je mojoj maloj sestri Rijan postavljena ista dijagnoza, plakala sam. Da mi dva puta nije dijagnostikovan rak kože, ona nikada ne bi otišla da proveri madež - iskreno priča Sara.

 

Spent most of the past 2 days in hospital, yesterday getting my foot fixed as the stitches ripped through my skin 🤮 and...Posted by Sarah Louise Burnside on Tuesday, August 11, 2020

Britanka tvrdi da čak i jedno korišćenje solarijuma može povećati rizik od raka kože, kao i da sada nosi kremu za sunčanje svakog dana.

- Nisam imala pojma koliko je opasno samo jedno sunčanje. Nemojte da mislite da vam se to nikada neće dogoditi. Znamo da rak pluća postoji, ali ljudi i dalje puše. Preplanulost nije vredna toga. Nije vredna oštećenja kože, raka ili bora. Sada nosim kremu za sunčanje svakog dana, kakvo god vreme bilo - napominje Sara Smit.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA