≫ 

Peckanje stopala nije uvek bezazleno: Ovaj simptom može da ukaže na ozbiljno metaboličko oboljenje

Pratite signale koje vam telo šalje

  • 0
Stopala Foto: Pixabay

Da li često osećate peckanje u stopalima? To može biti znak da imate veliku koncetraciju mokraćne kiseline u telu! 

Peckanje u stopalima se može javiti zbog viška mokraćne kiseline koja se nakuplja u telu, te može ukazati na bolest pod nazivom giht ili “bolest kraljeva”.

Giht je metaboličko oboljenje koje se obično javlja se kod osoba koje imaju povišenu mokraćnu kiselinu u krvi i najviše pogađa stopala.

Kada se poveća količina organskog jedinjenja po imenu purin, to dovodi do povećanog nivoa mokraćne kiseline.

Ljudsko telo samostalno proizvodi purin, a ovo jedinjenje je prisutno i u nekim prehrambenim proizvodima. Kada nivoi mokraćne kiseline postanu previsoki, našim bubrezima je teško da ih filtriraju iz krvi, što može dovesti do pojave toksina u krvi.

Ako osetite peckanje u tabanima stopala, to može biti zbog visoke mokraćne kiseline. Evo šta bi trebalo da radite:

Izbegavajte vegeterijansku hranu

Namirnice bogate purinima treba izbegavati jer povećavaju nivo mokraćne kiseline u krvi. Crveno meso, iznutrice, divljač, neke masne ribe i morski plodovi su veoma bogati purinima.

Konobar, posluzenje, ketering, morski plodovi, more, kelner Foto: Shutterstock

Vegeterijanska ishrana bogata purinima ređe dovodi do gihta u odnosu na meso i morske plodove.

Ne konzumirajte previše proteina

Ljudi koji imaju problem sa povišenom mokraćnom kiselinom u telu obično imaju ishranu koja se zasniva na prevelikom unosu proteina. Kod mnogih ljudi jetra ne može da svari ogromnu količinu proteina, što  može dovesti do povećanog nivoa mokraćne kiseline u telu.

Pileće grudi Foto: PIxabay

Unos voća, vlakana i vode

Hrana bogata vitaminom C poput pomorandže i limuna može pomoći u kontroli nivoa mokraćne kiseline. Unos dovoljne količine vlakana takođe je važan za održavanje optimalnog nivoa mokraćne kiseline.

citrus, limun, narandža Foto: Pixabay

Veoma je važno da ljudi koji pate od visoke koncetracije mokraćne kiseline budu hidrirani. Pokušajte da unosite najmanje dva do tri litra vode svakog dana.

Takođe možete piti sveže sokove od šargarepe, krastavca i korijandera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA