Ovu promenu na noktima mnogi ignorišu, a ona može da ukaže na zloćudan tumor

Veliki broj ljudi je pre dijagnostikovanja raka pluća primetio ovu promenu na noktima

  • 1
Nokti Foto: Pexels/João Jesus

Rak pluća je jedna od najčešćih i najtežih vrsta karcinoma, a u Srbiji od te maligne bolesti godišnje oboli više od 6.000 ljudi. Iako simptomi mogu da variraju, od gubitka telesne težine do kratkog daha i bola u grudima, postoji i jedan manje očigledan znak upozorenja koji se može videti na nokatnoj ploči. 

Rak pluća predstavlja nekontrolisani rast abnormalnih ćelija u plućima. Stope preživljavanja od raka pluća u velikoj meri variraju, u zavisnosti od toga koliko se rak proširio u trenutku kada je dijagnoza postavljena. Nažalost, prognoza je nešto lošija u odnosu na ostale vrste raka, jer se obično ne otkrije na vreme.

Glavni simptomi raka pluća su kašalj koji traje duže od dve ili tri nedelje, uporni kašalj koji se pogoršava, infekcije disajnih organa koje se stalno vraćaju, iskašljavanje krvi, bol pri disanju ili kašljanju, kratak dah, konstantan osećaj umora ili manjak energije, gubitak aptetita ili nagli gubitak kilograma.

nokti foto: Facebook/Hijama Therapy Clinic

Postoje i manje očigledni znaci raka pluća, poput suptilne promene koja se može uočiti na spoljnom delu nokta.

Britanska organizacija za istraživanje raka i podizanje svesti Cancer Research UK tvrdi da, ako osnova nokta postane mekana, a koža pored nokta sjajna, to bi moglo da ukazuje na prvu fazu  'finger clubbing' - pojave koja se često navodi kao najraniji simptom raka pluća.

Nokti Foto: Pexels/cottonbro

Rak pluća često prate specifične promene na prstima, mada nije potpuno jasno zašto se to događa. Postoji mogućnost da se određene promene javljaju zbog sakupljanja tečnosti u mekim tkivima na samom kraju prstiju. 

- Zbog toga se u tom području javlja veći protok krvi, ali ne razumemo u potpunosti zašto se to događa. Moguće da tumor proizvodi određene hemikalije ili hormone - kazali su stručnjaci iz britanske organizacije.

Nakon suptilnih promena koje se mogu videti na samom dnu nokta, nokti zatim počinju da se savijaju i to se može primetiti kada se gleda sa strane.

Svedočenja pacijenata nagoveštavaju iznenađujuću rasprostranjenost 'finger clubbing'  pojave koja je zapravo bila prvi simptom raka pluća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    9. septembar 2020 | 14:09

    Ja da sam se vodio svim tim promenama davno bi bio na onom svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA