≫ 

Neki su stvarno opsednuti, a neki se vode trendovima: Ovo su 3 rizika koja nosi "zdrava" ishrana

Slepo pridržavanje postulata zdrave ishrane nekada može da dovede do neželjenih posledica, pogotovo kod pripadnica nežnijeg pola

  • 1
zdrava hrana, foto Pixabay Zdrava hrana

Poslednjih godina je, čini se više nego ikad, hrana u fokusu svetske javnosti. Vegetarijanstvo, veganstvo, autofagija, na hiljade "proverenih" dijeta koje "ciljano tope masti baš tamo gde ih najviše ima", organsko voće i povrće, "sunčana dijeta", samo su neki od trendova kojima smo bombardovani sa svih strana. I ma koliko je poželjno da malo više pažnje obratimo na ono što jedemo, postaje opasno kad zdrava i racionalna zainteresovanost preraste u opsesiju.

"Neću da jedem ove breskve, nisu organske, a ja ne unosim u svoj organizam ništa što nije organsko, jer ono što nije organsko nije ni zdravo!"

"Ja za svoje telo biram samo najbolje, zato ću danas pojesti pola krastavca i trećinu paradajza, to će mi biti dovoljno, jer mozak bolje radi kad je želudac prazan."

"Kako možeš da jedeš tu picu/pljeskavicu/krofnu, da li imaš svest kakav zločin činiš prema svom telu?!"

Koliko ste puta u poslednje vreme čuli ovakve rečenice?

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je opsesija zdravom hranom ili, medicinskim jezikom rečeno ortoreksija, jedan od zdravstvenih problema koji sve češće pogađa i ljude na našim prostorima.

O tome govore i oni koji su iskusili "drugu stranu medalje" kada je reč o slepom pridržavanju postulata zdrave ishrane.

1.Moguće je da ćete ostati bez mesečnog ciklusa

Ishrana bazirana isključivo na svežem voću i povrću, sa dodatkom semenki i proklijalih zrna žitarica, može da bude izvanredno rešenje za one koji žele da detoksikuju organizam, za kraće vreme skinu višak kilograma, obezbede sebi veliki priliv energije, poprave stanje kože, kose i noktiju...

Ali, ako preraste u konstantu i potraje nekoliko godina, kod nekih žena može da dovede do gubitka mesečnog ciklusa, a samim tim i do neplodnosti. Ovo, naravno, nije pravilo - svaki organizam je "planeta za sebe", ali se sve češće na specijalizovanim forumima pominje kao posledica višegodišnjeg sirovojelstva.

Rešenje: Ne odustajte od velikih porcija voća i povrća, hladno ceđenog ulja i orašastih plodova na dnevnoj bazi - sve je to zdravo, ali makar povremeno pojedite nešto malo "jače i konkretnije", posebno ako planirate bebu.

2. Mozak će raditi sporije i bićete ispijeni

Pop zvezda Majli Sajrus našla se na meti korisnika društvenih mreža kada je posle šest godina veganskog načina ishrane odlučila da ponovo, makar povremeno, jede ribu. Prethodnih godina u gotovo svakom intervjuu govorila je o važnosti izbegavanja životinjskih proizvoda, pa je njena nova odluka iznenadila armiju fanova plavokose pevačice širom sveta.

- Bila sam veganka jako dugo i morala sam da krenem da jedem riblje mesto zato što moj mozak nije radio kako treba. Sada izgledam mnogo zdravije. Tako se i osećam, bila sam ispijena. Znam da će vegani da me napadnu zbog ovoga, ali to je istina - izjavila je Majli.

Majli Sajrus Foto: Profimedia/Backgrid USA

Rešenje: Veganstvo i vegetarijanstvo su sasvim OK, posebno ukoliko imate povišene vrednosti šećera u krvi ili genetskih predispozicija za hipertenziju, a približavate se godinama u kojima bi dijabetes ili povišen pritisak mogli da postanu deo vaše svakodnevice. Ali opet, ukoliko osetite da vam je koncentracija oslabila, da izgledate iznureno i iscrpljeno, nemojte tek tako zanemarivati navedene simptome.

Porazgovarajte sa lekarom ili nutricionistom i u svakodnevnu ishranu uvrstite suplemente koji će vam pomoći da se osećate bolje. Nemojte se pošto-poto pridržavati postulata veganstva ili vegetarijanstva nauštrb vlastitog zdravlja. Na kraju krajeva, uvek možete da se vratite ovakvom načinu ishrane kad se psiho-fizički oporavite, ali ako vam je organizam jednom poslao poruku da mu takav princip ishrane ne odgovara, velika je verovatnoća da će to učiniti svaki put kad mu uskratite proteine životinjskog porekla.

3. Ljudi će početi da vas izbegavaju

Ništa manje važno od potencijalnog gubitka mesečnog ciklusa kod žena i usporenog rada mozga jeste i problem sa starim prijateljima koji najednom počnu da vas "zaobilaze u najširem luku".

Svaki put kada odlučite da uvedete promene u život, očekujete da vam najbliži budu podrška na tom putu. Ali, ako svaki vaš susret sa njima bude obeležen isključivo pričom o zdravoj hrani i, što je još gore, prekorevanjem zašto ne krenu vašim stopama, možete očekivati da stari prijatelji i rodbina odjednom postanu "prezauzeti" svaki put kad ih pozovete na čašu ozonirane vode.

Rešenje: Priče o nutritivnim vrednostima organske papaje, blagodetima mača čaja sa cejlonskim cimetom i predivnim dehidriranim krekerima od proklijale heljde sa dodatkom himalajske soli i mrvicom sušene mirođije radije ostavite za diskusiju sa onima koji takođe slede put takve ishrane. Stare prijatelje koji i dalje uživaju u roštilju ponudite vašim zdravim specijalitetima, ali ih nemojte tlačiti da u roku od odmah odustanu od ćevapa i pridruže vam se dok vi grickate grančicu peršuna. Pokušajte da pronađete teme koje nemaju dodirnih tačaka sa hranom, a koje će svima biti zanimljive.

Video: Više nikada nećete držati dijetu: Nutricionista Ana Petrović o jedinom zdravom načinu za mršavljenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA