Može biti otrovno: Ako jedete ovo povrće, ni slučajno ga ovako ne spremajte

Oprez!

  • 0
Spanać

Foto: Pixabay

Mnogi od nas imaju naviku da pripreme hranu, a zatim da je po potrebi podgreju u rerni ili mikrotalasnoj pećinici. Ali šta ako bi vam rekli da podgrevanje određene vrste namirnica može biti toksično? 

Spanać je vrsta lisnatog zelenog povrća koju često deca ne vole da jedu, ali negde na našem putu ka odrasloj dobi shvatamo da je iznenađujuće ukusan.

U raznim marketima i prodavnicama se može pronači spanać u nekoliko različitih oblika, od svežeg do smrznutog, obično u briketima, kao i u formi unapred pripremljene salata.

Spanać i drugo lisnato povrće sadrže visoke koncentracije nitrata. Količina zavisi od sorte, sezone i uslova tla i vode na kojima je povrće uzgajano.

Sam nitrat je potpuno bezopasan, ali se može pretvoriti u nitrite, a zatim u nitrozamine, od kojih je poznato da su neki kancerogeni. Enzimi prisutni u bakterijama pretvaraju nitrat u nitrit.

Spanać

Foto: Pixabay

To se posebno dešava kada se spanać zagreva, skladišti, a zatim podgreje.  Nitrit je sam po sebi bezopasno jedinjenje, ali ga treba izbegavati kod malih beba starosti do šest meseci.

Pojedini nutricionisti kažu da nitrit mogu dovesti do methemoglobinemije-  uticati na sposobnost krvi da prenosi kiseonik transformišući hemoglobin, protein koji prenosi kiseonik u krv, u methemoglobin, oblik proteina koji nije u stanju da prenese kiseonik. Ovo može biti opasno za malu decu i da dovede do pojave stanja poznatog kao „sindrom plave bebe“, piše Independent.

Međutim, s obzirom na činjenicu da kiseli uslovi podstiču pretvaranje nitrata u nitrite, zajedno sa činjenicom da gotovo sva hrana sadrži određen procenat proteina i da je izložena kiselini u stomaku, proizvodnja nitrozamina ne može se u potpunosti sprečiti. Otuda i preporuka da se izbegava podgrevanje spanaća.

Spanać

Foto: Pixabay

Ako ne možete da pojedete celu količinu spanaća i želite da ga sačuvate za sledeći dan, pobrinite se da ga brzo ohladite i držite na temepraturi ispod 5 stepeni Celzijusa kako biste sprečili stvaranje nitrita.

Jedite puno hrane bogate antioksidantima da biste sprečili pretvaranje nitrita u nitrozamine.

Dobro bi bilo da birate voće i povrće tamne boje. Takođe možete da kupite organski spanać da biste izbegli đubriva i pesticide koji spanać apsorbuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA