≫ 

“Nedeljama me je pratio ovaj užasan osećaj”: Ovako su izgledale nuspojave oksfordske vakcine

Klinička ispitivanje na Univerzitetu Oksford su prekinuta

  • 4
Džek Somers Printscreen: Youtube/Daily Mail

Zbog pojave transverzalnog mijelitisa kod jednog od volontera, prekida se klinićko ispitivanje oksfordške vakcine "AstraZeneca".

Dvugi volonter koji je primio vakcinu protiv korona virusa u maju nedavno je priznao da je 14 sati nakon uboda počeo da oseća teške simptome, poput visoke temperature, drhtavice, glavobolje i umora.

- Probudio sam se oko dva sata ujutro i smrzavao sam se, imao sam temperaturu preko 39 stepeni - rekao je čovek koji je želeo da ostane anoniman.

Volonter je priznao za "Dejli Mejl" da su simptomi trajali nekoliko dana.

- Temperaturu sam imao samo jedan dan, ali sam se nedeljama osećao umorno i slabo - prisećao se.

Polo vakcina Foto: Guliver/ M. McKeown/Express/Getty Images

Tokom prva dva dana nakon uboda imao je jaku glavobolju, od koje nije mogao da ustane iz kreveta.

Volonter je rekao da je u ponedeljak trebalo da primi novu dozu, ali je veče pre toga dobio mejl od univerzita u kom je pisalo da su dalja ispitivanja otkazana do daljeg.

- Kako je identifikovana bolest volontera koja može biti povezana sa vakcinom, odlažemo klinička ispitvivanja dok ne dobijemo više informacija o tome. Zbog velikog broja ispitanika koji su prijavili neženjene efekte vakcine (oko 18 000 širom sveta), moramo pažljivo da istražimo uzroke prijavljenih simptoma, kako bismo došli do sigurnih odgovora. Po uobičajenoj praksi, slučaj će pažljivo pregledati nezavisni odbor za bezbednost pacijenata Ujedinjenog Kraljevstva - glasio je sadržaj poruke.

Volonter je rekao da je, čak i sa svojim neželjenim efektima, bio srećan što je bio zaštićen od virusa, i da je sada zabrinut zbog prekida istraživanja.

Novinar iz Londona, Džek Somels, koji je takođe bio volonter na ispitivanju, prekidanje istraživanja ne smatra pametnom odlukom i misli da nema potrebe za dodatnim gubljenjem vremena jer je ljudima neophodna vakcina.

On je u video snimku, koji je izašao nedavnu, takođe podelio svoje brige zbog odluke univerziteta.

Video: Jovanović: Vakcine za koronu nema ali postoji plan kako će se vakcinacija sprovoditi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • K

    12. septembar 2020 | 11:06

    Ako imas temperaturu,glavobolju i danima se lose osecas,u cemu je razlika da si koronu prelezao

  • ime

    12. septembar 2020 | 10:35

    Zato nemam poverenja u ruse. Kod njih nikoNe sme da prijavi nezeljene efekte ako je putin zacrtao da njegova vakcina prodje

  • zoran

    12. septembar 2020 | 11:52

    O cemu ova zena prica kada je ispitivanje Oksfordske vakcine prekinuto zbog nezeljenih posledica??Isto tako je i sa Ruskom i Kineskom,a to sto je "navodno"i Putinova cerka primila vakcinu moze da se okaci macku o rep.Kineska je i ovako i onako tek pocetak 3 faze,tako da mi izgleda da se ova zena gl.pira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA