Imate bucmaste noge? Ne brinite jer vas upravo one mogu štititi od jedne opasne bolesti

Masnoća na nogama zapravo ima zdravstvene koristi

  • 0
Prekomerna težina, debela žena, noge, celulit, žensko telo, gojaznost Foto: Shutterstock

Novo istraživanje otkriva da osobe kod kojih se višak masnog tkiva taloži na nogama imaju manje šanse za razvoj hipertenzije, odnosno visokog krvnog pritiska.

Masnoća koja se nagomilava na nogama je drugačija od masti koja se nalazi na drugim delovima tela, smatraju stručnjaci.

- Iako pouzdano znamo da je salo oko stomaka štetno za zdravlje, to se ne može reći za masnoće na nogama. Ako imate bucmaste noge, veća je verovatnoća da to nije loša stvar, jer vas one mogu čak i štititi od hipertenzije - rekao je glavni istraživač Ajaš Vizariau saopštenju za štampu.

- Ako veće studije i istraživanja, koje koriste lako dostupne metode merenja poput obima butina, potvrde naše otkriće, postoji mogućnost da će se u budućnosti promeniti način nege pacijenata - dodao je on.

Iako je salo oko stomaka godinama bili jedna od glavnih tema stručnjaka, višak masnog tkiva u predelu butina nije dovoljno proučavan.

Visok krvni pritisak Foto: Pixabay

- Baš kao što se obim struka koristi za procenu masnog tkiva na stomaku, obim butina može biti korisno sredstvo, iako nije toliko široko proučavano - rekao je Vizaria.

Rezultati ovog medicinskog istraživanja će ove nedelje biti predstavljeni na virtuelnom sastanku Američkog udruženja za srce posvećenog istraživanju hipertenzije.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači su analizirali podatke 6.000 odraslih osoba koji su učestvovali u  zdravstvenoj anketi od 2011. do 2016. godine.

Naučnici su analizirali i pregledali procenat masnog tkiva u nogama učesnika u odnosu na tri tipa krvnog pritiska. 

Višak vode, višak kilograma, dijeta Foto: Freepik/jcomp

Na osnovu rezultata otkrili su da su učesnici, kod kojih je primećen veći procenat masti u nogama, imali manju šansu za pojavu svih vrsta visokog krvnog pritiska

Istraživači su došli do istih rezultata čak i kada su prilagodili različite podatke - starost, pol, rasu, etničku pripadnost, obrazovanje, pušenje, konzumaciju alkohola, nivo holesterola, masti u struku i rizik od visokog krvnog pritiska.

U naučnoj zajednici se i dalje vode istraživanja o uticaju masti na organizam, u odnosu na lokaciju na kojoj se ona nalazi.

-Nije u pitanju samo koliko masti imate, već i gde se masnoća nalazi  - reklao je Vizari, koja je student četvrte godine medicine na Rutgers univerzitetu u Nju Džerziju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA