≫ 

Širenje korone bi moglo da se udvostruči tokom sezone gripa: Ovo je proveren način da se zaštitite!

Sudar dva virusa za osetljive kategorije stanovništva mogao bi da bude koban

  • 0
Korona virus

Foto: Pixabay

Još se nismo oporavili od drugog pika prvog talasa korona virusa, a iz Evrope nam stižu sumorne prognoze. Istraživači iz Španije, Belgije, Italije i Norveške napravili su matematički model prenosa korona virusa tokom prvih dana epidemije. Otkrili su do dva i po puta veći broj slučajeva korone tokom perioda kada je bio prisutan i virus gripa.

Ovi rezultati sugerišu potrebu za povećanom vakcinacijom protiv gripa, i to ne samo zbog sprečavanja gripa, već i zbog suzbijanja korona virusa koji je već odneo blizu milion života.

Amerikanci su ranije otkrili da infekcija gripom u respiratornom traktu može povećati ekspresiju receptora za enzim koji pretvara angiotenzin2. Reč je o receptoru koji korona virus koristi za ulazak u ljudske ćelije i zarazu pre nego što se proširi po celom telu.

Za potrebe nove studije analizirani su podaci iz četiri evropske zemlje u kojima je smrtnost od Kovida 19 dostigla vrhunac u periodu od marta do aprila ove godine. Naučnici su razvili populacijski model slučajeva i smrti od korona virusa, pretpostavljajući da se smrt desila u svega jedan odsto slučajeva. Pored toga, istraživači su uvrstili indeks mera kao što su karantin, ograničenje putovanja, zatvaranje škola i kompanija.

Rezultati su pokazali da se korona virus širio dva do dva i po puta više tokom tog perioda kada je vladao i sezonski grip. Nejasno je zbog čega su ova dva virusa povezana, ali je jedna od teza da ljudi koji su nedavno preležali grip imaju veći rizik da se zaraze Kovidom 19.

Ipak, postoji i jedna dobra vest: oni koji su se vakcinisali protiv sezonskog gripa bili su u manjem riziku od infekcije korona virusom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA