• 12

Mladi u Srbiji "poludeli" za ovom vrstom duvana: Šta je uopšte snus i kako utiče na organizam?

, Telegraf

Dok jedni kažu da je snus odličan za odvikavanje od cigareta, drugi kažu da je samo uvod u pušenje

  • 12
Snus

foto: pixabay.com

Snus je vrsta duvana koja se ne puši već se pakuje u ambalažu koja podseća na kesice čaja i žvaće. Mladi u Srbiji sve češće žele da probaju snus, ne shvatajući da on može imati štetne posledice podjednako kao i tradicionalna cigareta.

- U pitanju je specijalno pripremljen samleven duvan, koji je vlažan i lako se resorbuje između desni i usne duplje. Proizvodi se u Švedskoj i u zemljama Severne Amerike u kesicama koje liče na one za čaj. Zabranjen je u Evropskoj uniji, jedino je dozvoljen u Švedskoj gde ga tradicionalno koriste decenijama jer smatraju da je dobar u odvikavanju od pušenja. Šta se na našem tržištu nalazi, nisam sigurna - ističe dr Snežana Alčaz, neuropsihijatar i načelnik službe bolničkog lečenja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, kao i predsednik Sekcije za bolesti zavisnosti u jutarnjem programu TV "Prva".

Prim. dr Petar Borović, s druge strane, ističe sva loša svojstva ove vrste nikotina.

- Ima visoku koncentraciju nikotina. Jedan deo se guta i on oštećuje želudac, pa mu se dodaju karbonati koji bi to mogli da ublaže. Amerika npr. ima zaslađeni snus, koji je prijatan, ali sve je to najčešće uvod u duvan. Mozak se navikne, proizvodi dopamin hormon sreće. E, onda vremenom mozgu smeta previše dopamine, a pošto nikotin blokira b-enzim, smanjuje se i broj receptora, pa telo želi još. To je kao kada počnete da pušite 5 cigareta dnevno, pa vam posle nekog vremena nije dovoljno, krenete 10, pa 20 i, na kraju celu paklu. Dakle, reaguje se kao na svaku drogu. Kažu da je najteže prestati sa heroinom, pa nikotinom, a onda tek kokainom i kafom. Navodno su se nikotinska i heroinska kriza izjednačile.

Snus ima veću oko 45mg nikotina na 1 gram, odnosno u jednom pakovanju, pa samim tim može biti opasniji od tradicionalnih cigareta.

- Ne sadrži sastojke koji se razvijaju tokom sagorevanja, ali sadrži nitrozamin koji je odgovoran za povećanje rizika od karcinoma pankreasa, sadrži materije koje izazvaju karcinom usne duplje i jednjaka, ali opet izgleda da je manje opasan od cigareta i elektronskih cigareta, kao i nesagorevajućeg duvana. Ipak, neko ko počne da koristi snus ili bilo koju vrstu duvana, gubi svoju slobodu - ističe dr Alčaz.

Snus

foto: pixabay.com

Dr Borović objasnio je kako se danas gaji duvan, odnosno koliko se štetnih hemikalija u njega ubacuje.

- Danas se duvan gaji drugačije - pustite ga da naraste i stvori 22 lista, onda mu odsečete vrh i tako nezreli duvan se stavlja u prostorije gde se dodaju hemikalije da sutra bude fantastično žut i ljudi misle da puše kvalitetan duvan. A još u toku gajenja se takođe koriste hemikalije jer on ne može da raste da bude ukusan ako nema radioaktivni polonijum 210. Zato mladi danas obično počinju sa naivnim snusom, a kasnije se ide na nešto drugo, treće - zaključio je u razgovoru za "Prvu".

Video: Koliko novca dnevno trošite na cigarete i hoćete li prestati da pušite nakon poskupljenja?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miša

    Pušenje je ozbiljan problem pušača i uopšte nije jednostavno ostaviti cigarete. Govorim iz ličnog iskustva, te se sa tim problemom treba ozbiljno pozabaviti. Svi moji dosadašnji pokušaji nisu dali nikakve rezultate.

  • damir t

    A sta je sa pricom da to deca ušmrkavaju? Koja je tu prica i svrha efekat?

  • Dragan

    Ovo sam prvi puta video devedesetprve u Oslu. Probao nisam nikada...požute zubi

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima