≫ 

Opaka bolest koja kosi žene u Srbiji: Od 1.300 novozaraženih čak 500 se završi smrtnim ishodom

Danas se obeležava Svetski dan ginekoloških karcinoma

  • 9
Dijana Milojković

Foto ilustracija: Telegraf/Instagram/mmmilasin/Shutterstock

Udruženje žena Ženski centar "Milica" povodom obeležavanja 20. septembra, Svetskog dana ginekoloških karcinoma, ukazalo je na značaj redovnih ginekoloških pregleda uprkos svim poteškoćama izazvanih pandemijskom situacijom.

Vesna Bondzić, predsednica Udruženja „Milica“, ukazala je na to da se u Srbiji godišnje registruje 2.200 novoobolelih od ginekoloških karcinoma od kojih je jedan od vodećih karcinom grlića materice.

Dr sci med. Marijana Milojević-Kovačević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i član stručnog veća ŽC „ Milica“ istakla je da, kada je reč o karcinomu grlića materice, u Srbiji godišnje ima više od 1.300 novoobolelih i približno 500 smrtnih ishoda, po čemu je ova vrsta karcinoma drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka.

Karcinom grlića materice povezan je sa humanim papiloma virusima (HPV).

Dr Milojević-Kovačević je naglasila da redovni pregledi imaju za cilj da se promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone.

Vesna Bondžić je podsetila je da je izuzetno je važno da žene brinu o svome zdravlju i obavljaju redovne ginekološke preglede, ali je takođe jako bitno da dijagnostika i lečenje budu uvek dostupne ženama kako bi se stopa smrtnosti od ovih bolesti smanjila.

Pandemija kovid-19 bila je izazov sa kojim se zdravstveni sistem suočio, ne samo u Srbiji, već u celom svetu, i moraju se pronaći načini da onkološki pacijenti redovno primaju terapije jer rak ne zna za pauzu, odmor i bolje vreme.

Govoreći o položaju pacijenata sa ginekološkim karcinomima za vreme pandemije, Bondžić je istakla da je večina bila dodatno uplašena jer nisu znali kakvi će biti ishodi lečenja ukoliko pandemija potraje. Zbog uvođenja posebnih mera odlazak na radioterapije je mnogima koji žive van mesta lečenja bio nemoguć.

Ono što je potrebno u ovako kriznim situacijama je da Udruženja budu na raspolaganju korisnicima. Protok tačnh informacija, povezanost sa onkološkim centrima gde se dobijaju terapije i psihološka pomoć i podrška izuzetno su bitne, navodi se un saopštenju i dodaje da je Udruženje je tokom pandemije radilo sve vreme.

Isidora i Dijana simbol borbe protiv raka ginekoloških karcinoma

 

Dijana Milojkovic

Foto: Telegraf

Nekadašnja misica Dijana Milojković preminula je krajem jula 2019. godine u 33. godini nakon petogodišnje borbe sa invazivnim rakom materice.

Dijana je sa 27 godina otkrila da ima rak materice i tada je počela njena borba. Samo nekoliko meseci nakon otkrila je da ima metastaze na limfnim žlezdama - u abdomenu. Svojim optimizmom trudila se da prebrodi sve prepreke, a u jednoj emisiji je javno govorila o tome da, kada je saznala da ima metastaze, nije plakala, a aparat za zračenje je videla kao solarijum u koji odlazi da bi se sunčala.

S druge strane, književnica Isidora Bjelica preminula je 6. avgusta 2020. u 53. godini nakon sedmogodišnje borbe sa rakom jajnika. Isidora je svoje uspone i padove delila sa javnošću.

Kako prepoznati ginekološki karcinom?

 

Isidora Bjelica sahrana

Foto: ATA Images

Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije objasnila je pre godinu dana u razgovoru za "Telegraf" koji su prvi simptomi raka materice.

Ova vrsta karcinoma uglavnom na početku ne daje nikakve simptome, a kada krenu simptomi onda je to često uzapredovala faza bolesti. Početni simptomi mogu da bude vrlo nespecifični, osoba ih ne prepoznaje, a kada ih prepozna onda je to uglavnom uzapredovali karcinom, kaže doktorka Kostić i dodaje:

- Karcinom jajnika se, na primer, otkriva pukom srećom jer ne postoji skrining za karcinom jajnika, kao što postoji za rak grlića materice. Rak materice može da se otkrije ultrazvučno, ali to nije specifičan metod. Ultrazvuk je pomoćna dijagnostička metode i ne može sa sigurnošću i da nam kaže da neko ima rak. Obično se posumnja na rak materice, pa se uradi biopsija pa se pošalje na histopatološki, ali kod mladih osoba je teže. Lako nam je kada dođe žena koja je u menopauzi pa ima zadebljali endometrijum pa joj uradimo kiretažu i dobijemo nalaz da je karcinom, ali kada je mlađa osoba kod koje je endometrijum deblji ili tanji u zavisnosti od hormonskog statusa u kojem se trenutno nalazi mnogo je teža dijagnostika - istakla je naša sagovornica.

Budući da smo pomenuli rak grlića materice sa kojeg često može da dođe do metastaze na samu matericu, važno je pomenuti koji su prvi simptomi ove bolesti i šta je najvažnije što treba da znate o njoj.

- U početku, čak i godinama može da ne bude nikakvih simptoma. Posle toga kreće iscedak i ono što je tipično je kontaktno krvarenje ili krvarenje prilikom seksualnog odnosa. To već govori o nekoj uzapredovaloj fazi bolesti. U ranoj fazi, te pred maligne promene u onoj situaciji kada već može da se spreči nastanak karcinom ne daje nikakve tegobe - istakla je doktorka Kostić.

Neobičan simptom raka jajnika

 

Rak jajnika, jajnici, kancer

Foto: Shutterstock

Doktori upozoravaju na glavni simptom raka jajnika - nadimanje, a tek svaka peta žena u Britaniji zna da ovo može da bude znak za uzbunu.

U poređenju sa rakom dojke gde gotovo 3/4 žena zna da je promena na grudima u vidu kvržice simptom koji zahteva dalje lekarske pretrage, simptomi raka jajnika ostaju nepoznanica.

Doktorka Anven Džons, direktorka Centra za istraživanje raka jajnika kaže da je njegovo rano otkrivanje ključ izlečenja te da je širenje svesti žena o ovoj vrsti tumora ključno.

- Neprihvatljivo je da žene ne znaju ove podatke. Želim da svaka žena koja ima genetsku predispozoiciju za rak dojke ili jajnika sedne i zapita se 'da li znam koji su tačni simptomi bolesti - kaže doktorka.

Istraživanje je takođe otkrilo da će samo jedna od tri žene otići kod doktora ukoliko oseti konstantno nadimanje.

Većina će probati sa probioticima ili ishranom bez glutena pre posete ginekologu.

Upozorenja stižu nakon podatka da se jednoj od pet žena dijagnostifikuje rak jajnika previše kasno da bi mogla uopšte da se podvgrne tretmanu lečenja.

Video: Ispovest Gorice, koja je pobedila kancer jajnika: Gledala sam kako ljudi umiru od straha, ne od raka i rekla sebi: Ja ću da ozdravim

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    20. septembar 2020 | 12:50

    treba uvesti vakcinu obaveznu za sve zene

  • 😑

    20. septembar 2020 | 15:27

    Nazalost lekari danas obavljaju povrsno preglede vazno im je da uzmu poklone ili pare bilo privatno ili u drzavnoj ustanovi, puno zena je islo redovno na preglede ali su zavrsila tragicno

  • Mlj1228

    20. septembar 2020 | 14:47

    Zašto niko ne kaže pravu istinu?!!... Zašto niko ne kaže da je rak grlića materice, jedini rak (carinom) koji se prenosi seksualnim putem kao (HIV)???!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA