• 41

Ovo su dva najrizičnija datuma kada može doći do eksplozije korona virusa u Srbiji

, Telegraf

U pitanju su dve slave koje bi ove godine trebalo da izbegnemo

  • 41
Slava, slavski kolač, sveća

Foto: Shutterstock

Jedna stvar je opasnija za buktanje korona virusa čak i od povratnika iz regiona, a na nju je upozorio i epidemiolog dr Predrag Kon gostujući u jutarnjem programu TV "Prva" gde je govorio o Srbiji koja trenutno predstavlja "oazu u regionu, ali i Evropi".

U pitanju je najveća opasnost koja nam sledi od jeseni.

- Pitanje nad pitanjima je kako će biti kada počnu slave. Biće odgovarajući nadzor za one koji dolaze iz inostranstva za vreme slava. Rizično je, i kao pred Uskrs, biće ogromnog priliva naših ljudi - rekao je Kon.

Slave dušu dale za koronu

Dok u Grčkoj smatraju da im se na verskim okupljanjima ne može ništa dogoditi, nauka s druge strane ima savršeno jasan odgovor - previše ljudi u zatvorenom prostoru je otvoren poziv za koronu.

Znamo i sami da na slavama obično ljudi sedi pribijeni jedni uz druge, glasno pričaju, šale se, smeju. Takođe, uzimanje žita pri dolasku na slavu je u ovoj situaciji i te kako nehigijenski čin koji goste može koštati virusa.

Da li se korona može dobiti putem poslužene hrane?

Podsetimo, specijalista higijene i ishrane prof. dr Jagoda Jorga pričala je o mogućim rizicima prenosa putem hrane. Ona je tada istakla da je jako mala šansa da virus dobijete ako uzmete hleb koji stoji na otvorenom.

- Zato što se hleb peče na 200 stepeni, ima koru koja nema vode, odnosno na toj dehidriranoj kori ne ostaje ništa živo. Hleb je potpuno bezbedna namirnica i tu je jako mali epidemiloški rizik. Nije nigde još objavljeno da je iko u svetu preko hleba dobio korona virus. Mi inače znamo da to nije put prenosa ni za ostale crevne infekcije, pa ako je ovo prevashodno respiratorna infekcija sa nekim crevnim infekcijama, ne tvrdim da ne može da se prenese prljavim rukama. Ali, za sada u literaturi hleb ne slovi kao put prenosa – zaključila je u razgovoru za TV Prva.

Iako hrana nije veliki rizik, okupljanje velikog broja ljudi u zatvorenoj prostoriji, jeste.

Koja dva datuma su najrizičnija?

Srpska slava, kolač, vino, žito, sveća

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

U pitanju su slave Sveti arhangel Mihajlo i Sveti Nikola koje se obeležavaju 21. novembra i 19. decembra.

Istovremeno baš u ovom periodu kreće da se zahuktava i virus gripa, koji će se ove godine sudariti sa koronom, pa prisustvovanje nekoj slavi nosi veliki epidemiološki rizik.

Zato je savet da se ove godine izbegavaju slave, a ukoliko je domaćin razuman neće je ni sam organizovati. Ove godine bi bilo najbolje da se ona proslavi skromno u krugu najuže porodice.

Video: Hrvatski istoričar tvrdi: Srpska slava vuče korene iz Lepenskog vira

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    Nego sta!? Zabraniti i slave, i svadbe, i rodjendane, i skole....i ...onda smo svi na konju (Konu)....

  • S.P.

    Slavite ljudi,nek su Vam srećne slave i da dugo slavite!!!Nemože nam niko ništa.Sve je ovo laž i prevara.Živi bili i dugo slavili!!!Hoće i slave da nam zabrane.Srećna slava svima!!!

  • Milivanili

    Slavicemo uži krug ...A kafićei idiskoteke šta je sa njima Sramotaaaaaaaa🤫

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima