≫ 

Osobe koje imaju ovu uobičajenu naviku izložene su 3 puta većem riziku od dobijanja korone

Ova navika može biti vrlo opasna tokom pandemije

  • 0
Korona virus Foto: Pixabay

Prema novoj studiji, deljenje posuđa ili šolja sa nekim može utrostručiti vašu verovatnoću da ćete se zaraziti korona virusom.

Studija o kontroli slučajeva, koja je nedavno objavljena u časopisu "Emerging Infectious Diseases", ispitala je 211 kovid pacijenata i 839 učesnika koji su pripadali eksperimentalnoj grupi na Tajlandu.

Iako je početni cilj istraživanja bio da se pronađe rana efikasnost nošenja maske za lice i pranja ruku u zaustavljanju širenja bolesti, nalazi su takođe pokazali da osobe koje imaju jednu uobičajenu naviku su zapravo izložene većem riziku od zaraze.

Konkretno, ljudi koji su delili posuđe ili šolje imali su 2,71 puta veću verovatnoću da obole od Covid-19 od onih koji su hranu i piće zadržali za sebe.

Autori studije takođe ističu da je prenos virusa unutar domaćinstava bio relativno visok u poređenju sa radnim mestima i drugim okruženjima.

Korona virus Foto: Shutterstock

Upozorili su da kada se brine o zaraženom članu porodice, „bolesna osoba treba da ostane u određenoj sobi; ako je moguće da koristi zasebno kupatilo; i ne deli posuđe, šolje i pribor za jelo“.

U novoj CDC studiji, oni koji su delili cigarete imali su 6,12 puta veću verovatnoću da se zaraze novim virusom.

Još jedna studija sa Tajlanda, objavljena u julu, ispitivala je 11 kovid pacijenata koji su se zarazili na zabavi jer su pili alkoholno piće iz jedne čaše.

hodanje, korona virus foto: pixabay.com

Istraživanje je pokazalo da su osobe koje su pile iz čaše mislile da će alkohol da ubije virus. Međutim, oni su dobili Covid-19 infekciju. U međuvremenu, još četvoro prisutnih na zabavi koji nisu pili iz kontaminirane čaše izbegli su zarazu.

Ideja da radnici u uslužnoj industriji koriste obično posuđe, koje se koristi i pere, dovela je do toga da su mnoga preduzeća privremeno prešla na opcije za jednokratnu upotrebu.

I dok bi trebalo da se zapitate ko je još dodirivao vašu šolju, tanjir i drugi posuđe, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da je verovatnoća da se Covid-19 prenese putem kuvanjahrane još uvek vrlo mala.

Video: Rizik da se razbolite u Crnoj Gori je 25 puta veći nego u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA