• 0

Ovo voće bi trebalo da konzumiraju svi koji pate od insulinske rezistencije

, Telegraf

Topi salo, smanjuje rizik od visokog holesterola, srčanih bolesti i dijabetesa

  • 0
nar

Foto: Pixabay

Još u drevna vremena ovo voće bilo je poznato kao lekovita biljka. Nar se spominje u Starom zavetu i u brojnim knjigama o lečenju iz srednjeg veka.

Konzumiranje nara smanjuje rizik od razvijanja sričanih bolesti, ublažava različite upale, a može vam pomoći i u borbi protiv viška kilograma. Ujedno je bogato antioksidantima i omega-3 masnim kiselinama.

Istraživanje na holandskom Univerzitetu Liden pokazalo je da nar može da pomogne u smanjenju masnoće u organizmu i poboljšanju insulinske reziztencije. Tokom 12-nedeljnog eksperimenta, miševi su dobijali ulje napravljeno od semena nara i utvrđeno je da je procenat telesne masti u eksperimentalnim primercima znatno opao. Eksperiment na miševima takođe pokazuje da konzumiranje nara može smanjiti i veličinu masnog tkiva.

Šta je insulinska rezistencija i kako nar može da pomogne?

Nar

Foto: Pixabay

Insulinska rezistencija predstavlja stanje organizma u kome vaše ćelije i tkiva ne reaguju na insulin pri unosu hrane.

Kao posledica toga i šećer bude visok, jer ga insulin nije razgradio, a pankreas kao odgovor na to luči još više insulina, pa onda pored visokog šećera, imate i visok insulin.

Nar se na Bliskom istoku i u Indiji tradicionalno koristi za sprečavanje i ublažavanje dijabetesa. Iako se još uvek tačno ne zna način na koji način nar deluje protiv dijabetesa veruje se da on smanjuje insulinsku rezistenciju i snižava nivo šećera u krvi.

Drugi eksperiment, sproveden je na univerzitetu Cingua u Kini, u kojem su gojazni miševi pet nedelja tretirani ekstraktom nara i otkriveno je da je količina masti u krvi značajno smanjena.

To je, između ostalog, i zbog toga što je nar bogat izvor antocijana, za koji je dokazano da smanjuje rizik od razvoja rezistencije na insulin.

Voće takođe pomaže u razgradnji holesterola, čime direktno podržava gubitak težine.

Video: Nakon ovog videa jagode ćete prati samo ovako i nikako drugačije

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima