• 0

Naučnici konačno otkrili zašto korona virus izaziva simptome šizofrenije

, Telegraf

Ovo otkriće stvorilo je još veću zabrinutost

  • 0
grip korona virus

foto-ilustracija: pixabay.com

Istraživanje korona virusa bilo je usredsređeno na pojavu simptoma kao što su uporni kašalj, groznicu, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa i gastrointestinalne probleme. Sada novo istraživanje razmatra zabrinjavajuće efekte virusa na mozak.

Naučnici su otkrili gen koji se brže replicira u nečijem umu uzrokujući zabranjivajuće simptome šizofrenije, kao što su halucinacije, zablude i ekstremno ponašanje.

Ovo otkriće stvorilo je još veću zabrinutost kako virus ne utiče samo na zdravlje osobe već i na njeno mentalno zdravlje.

Pacijenti kod kojih se javi ova jedinstvena genetska mutacija mogu imati manje ozbiljne simptome Covid-19, ai takođe mogu imati veći rizik od šizofrenije, prema istraživačkom timu iz Njujorka.

Gen rs4702 omogućava da se korona virus brže replicira u ljudskom telu, posebno u mozgu, sugeriše eksperiment naučnice Kristen Brenand, sa fakulteta "Icahn School of Medicine" u Maunt Sinaju u Njujorku.

Naučnici kažu da postoji zabrinutost zbog dugoročnih efekata gena koji može uticati na nečiji um.

Korona virus

Foto: Pixabay

Šta je rs4702?

Gen rs4702 kontroliše proizvodnju furina, enzima koji je neophodan za pravilno funkcionisanje mnogih proteina. Prema Kristen Brenand, sa fakulteta "Icahn School of Medicine" u Maunt Sinaju u Njujorku   i njenim kolegama, gen se nije pojavio samo u mozgu već i u ćelijama pluća i creva.

Prethodne studije ovog naučnog tima, kao i drugih, otkrile su da mutacija gena rs4702 može dovesti do smanjenog rasta neurona i promenjene aktivnosti. 

Mozak

Foto: Pixabay

Koje druge mentalne bolesti su primećene kod kovid infekcije?

Zdravstveni stručnjaci primetili su da teška infekcija Covid-19 može izazvati delirijum u akutnom stadijumu bolesti, praćen depresijom, anksioznošću, umorom, nesanicom i posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP).

Rezultati „prvog sistematskog pregleda i analize psihijatrijskih posledica korona virusne infekcije“ pokazali su da su prethodne epidemije korona virusa bile povezane sa značajnim psihičkim problemima.

- Naši glavni nalazi otkrivaju da znaci koji ukazuju na delirijum su vrlo česti u akutnoj fazi SARS-a, MERS-a i Covid-19. Postoje dokazi o depresiji, anksioznosti, umoru i posttraumatskom stresnom poremećaju u fazi bolesti prethodnih epidemija korona virusa, ali još uvek ima malo podataka o Covid-19 - istakli su stručnjaci.

Video: Meditiraju pod ledenim vodopadom kako bi ublažili stres izazvan korona virusom

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima