• 0

Ovako bi mogao da izgleda treći talas korone: Neće biti važan broj novoobolelih od virusa već...

, Telegraf

Biće važnije šta je sa onima koji su preležali, evo i zašto

  • 0
korona virus

foto: pixabay.com

Dok se svet još uvek bori sa tekućom pandemijom korona virusa, naučnici upozoravaju da bi infekcija mogla da predstavlja još jednu ozbiljnu pretnju po ljudsko zdravlje u vidu "tihog talasa" neuroloških posledica koje bi mogle da uslede nakon obolevanja.

Iako specifični rizici u ovom trenutku ostaju na bazi hipotetčkih pretpostavki, naučnici su istinski zabrinuti. Zapravo, sličan dugoročan efekat po zdravlje primećen je nakon pandemije španske groznice.

Već znamo da kovid-19 napada mozak, izaziva neurološka oštećenja i može rezultirati gubitkom pamćenja. Ono što je manje jasno jeste kako infekcija može dovesti do ovih simptoma, u kojoj količini i kakvi mogu biti dugoročni efekti.

- Iako naučnici još uvek uče kako je virus SARS-CoV-2 sposoban da napadne mozak i centralni nervni sistem, činjenica da dolazi do mozga je jasna - ističe neurohirurg dr Kevin Barnam sa Instituta "Florej" u Australiji - Sve što znamo jeste da virus može naneti povredu moždanim ćelijama sa potencijalom da se neurodegeneracija nastavi i nakon ozdravljenja.

U novoj studiji Barnam i njegovi koautori predlažu da "treći talas" pandemije korona virusa možda neće biti povećanje broja obolelih od koronavirusne infekcije već naknadno povećanje broja obolelih od Parkinsonove bolesti koja se može pokrenuti kao imunološki odgovor na virus.

Slično se desilo nakon pandemije španske groznice 1918. godine kada je oblik upale mozga encefalitis koji se vezivao za grip povećavao rizik od Parkinsona za dva do tri puta.

Iako istraživači priznaju da trenutno nema dovoljno podataka za kvantifikovanje povećanja rizika od razvoja Parkinsona kod onih koji su pobedili kovid, oni sugerišu da je najbolji način ranog identifikovanja dugoročni skrining obolelih i nakon oporavka, odnosno stalno praćenje neurološkog zdravlja

Video: Kisić Tepavčević: Situacija je prihvatljiva ali ne smemo da se zavaravamo

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima