• 0
 ≫ 

Ovo su tri najčešća zdravstvena problema studenata u Srbiji, a od jednog pati čak 53% njih!

, Telegraf
 ≫ 

Istraživanje percepcije studenata o navikama i zdravom stilu života

  • 0
Studenstki dom, studentska soba, studenti, mladi

Foto: Shutterstock

Jedna poznata srpska farmaceutska kuća pokrenula je istraživanje o svakodnevnim navikama i zdravom stilu života studenata prema kome skoro 53 odsto njih u Srbiji kao najveći zdravstveni problem navodi izloženost stresnim situacijama.

Ostali najčešće navođeni zdravstveni problemi su bolovi u kičmi i leđima (41%), dok poremećaj sna predstavlja najveći problem za skoro trećinu (31%) studenata.

Druge tegobe koje muče studente jesu različiti problemi sa očima i vidom 25,3 odsto, zatim hormonski problemi 18,4 odsto, dok su na petom mestu tegobe s varenjem i metabolizmom prisutne kod 17,3 odsto studenata.

U junu 2020. godine, oko 40 odsto ispitanika je redovno dodavalo vitamin C u svoju ishranu, 30 odsto je unosilo minerale, a jedna četvrtina različite vitamine, sa ciljem jačanja imuniteta organizma.

- Fizičko i mentalno zdravlje predstavljaju osnovu ličnog blagostanja i utiču na našu interakciju sa drugima, ali i na to kako mi utičemo na druge i sve ono što nas okružuje. Zbog toga je važno studente informisati i edukovati o zdravijim stilovima života koji će doprineti poboljšanju njihovog sveopšteg mentalnog i fizičkog zdravlja, posebno tokom akademske godine kada sigurno osećaju najveći pritisak - izjavio je Ricardo Vian Marques, generalni direktor Galenika a.d Beograd i dodao - Istraživanje koje smo sproveli potvrdilo nam je da studenti predstavljaju grupaciju koja je vrlo ranjiva u pogledu fizičkog i mentalnog zdravlja, što jeste tema kojoj je potrebno da se udruženi posvetimo, jer je prevencija veoma važna upravo u ovim godinama.

 

Telefoni oduzimaju sve više vremena

Trećina studenata Srbije je izloženo ekranu mobilnog telefona do 5 sati dnevno

Dok su se mladi izjasnili da manje od deset odsto (9,4%) gleda televiziju više od tri sata, rezultati pokazuju da ispitanici uzrasta najviše vremena provode u aktivnom korišćenju telefona: 41,5% koristi mobilni do 3 sata dnevno, trećina ispitanih (33,5%) do 5 sati dnevno, a 16% čak i više od 5 sati dnevno. Situacija sa računarima i tabletama dodatno ukazuje na popularizaciju prenosivih multifunkcionlanih uređaja: 28,5 odsto mladih koristi ih više od 3 sata.

Video: Mašinski fakultet počeo sa radom: Na ulazu se svakome meri temperatura

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima