• 0

Ovo su tri najčešća zdravstvena problema studenata u Srbiji, a od jednog pati čak 53% njih!

, Telegraf

Istraživanje percepcije studenata o navikama i zdravom stilu života

  • 0
Studenstki dom, studentska soba, studenti, mladi

Foto: Shutterstock

Jedna poznata srpska farmaceutska kuća pokrenula je istraživanje o svakodnevnim navikama i zdravom stilu života studenata prema kome skoro 53 odsto njih u Srbiji kao najveći zdravstveni problem navodi izloženost stresnim situacijama.

Ostali najčešće navođeni zdravstveni problemi su bolovi u kičmi i leđima (41%), dok poremećaj sna predstavlja najveći problem za skoro trećinu (31%) studenata.

Druge tegobe koje muče studente jesu različiti problemi sa očima i vidom 25,3 odsto, zatim hormonski problemi 18,4 odsto, dok su na petom mestu tegobe s varenjem i metabolizmom prisutne kod 17,3 odsto studenata.

U junu 2020. godine, oko 40 odsto ispitanika je redovno dodavalo vitamin C u svoju ishranu, 30 odsto je unosilo minerale, a jedna četvrtina različite vitamine, sa ciljem jačanja imuniteta organizma.

- Fizičko i mentalno zdravlje predstavljaju osnovu ličnog blagostanja i utiču na našu interakciju sa drugima, ali i na to kako mi utičemo na druge i sve ono što nas okružuje. Zbog toga je važno studente informisati i edukovati o zdravijim stilovima života koji će doprineti poboljšanju njihovog sveopšteg mentalnog i fizičkog zdravlja, posebno tokom akademske godine kada sigurno osećaju najveći pritisak - izjavio je Ricardo Vian Marques, generalni direktor Galenika a.d Beograd i dodao - Istraživanje koje smo sproveli potvrdilo nam je da studenti predstavljaju grupaciju koja je vrlo ranjiva u pogledu fizičkog i mentalnog zdravlja, što jeste tema kojoj je potrebno da se udruženi posvetimo, jer je prevencija veoma važna upravo u ovim godinama.

Telefoni oduzimaju sve više vremena

Trećina studenata Srbije je izloženo ekranu mobilnog telefona do 5 sati dnevno

Dok su se mladi izjasnili da manje od deset odsto (9,4%) gleda televiziju više od tri sata, rezultati pokazuju da ispitanici uzrasta najviše vremena provode u aktivnom korišćenju telefona: 41,5% koristi mobilni do 3 sata dnevno, trećina ispitanih (33,5%) do 5 sati dnevno, a 16% čak i više od 5 sati dnevno. Situacija sa računarima i tabletama dodatno ukazuje na popularizaciju prenosivih multifunkcionlanih uređaja: 28,5 odsto mladih koristi ih više od 3 sata.

Video: Mašinski fakultet počeo sa radom: Na ulazu se svakome meri temperatura

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima