Ako ste usamljeni i mirite se sa tim, možete da se razbolite od jedne opake bolesti

Upozoravajući rezultati najnovije studije

  • 0

foto Pixabay

Ukoliko vam prija da najveći deo vremena provodite sami to može da vam preraste u naviku i da inicira osećanje usamljenosti, a ako se tokom godina ne oduprete osećanju usamljenosti rizikujete da u starijem dobu dobijete dijabetes tipa 2, pokazali su rezultati istraživanja sprovedeni u Americi.

Usamljenost je negativna emocija koja se javlja kada osoba shvati da njene socijalne potrebe nisu zadovoljene. Ona odražava neravnotežu između željenih i stvarnih društvenih odnosa, iako većina usamljenih to ne želi da prizna. Podaci meta-analiza sugerišu da usamljene osobe imaju 22% veći rizik od mortaliteta u poređenju sa osobama koje nisu usamljene.

Takođe, usamljenost negativno utiče i na kardio-vaskularno zdravlje.

foto Pixabay

U časopisu „Diabetologia“ ovog meseca objavljen je naučni rad fokusiran na povezanost usamljenosti i učestalosti dijabetesa tipa 2. Analizirani su rezultati studije u kojoj je učestvovalo 4.112 ispitanika bez dijagnoze dijabetesa, čija je prosečna starost bila od 56 do 74 godine.

Usamljenost je procenjivana u periodu od 2004. do 2005. godine pomoću revidirane skale usamljenosti Univerziteta u Kaliforniji u Los Anđelesu (UCLA). Slučajevi dijabetesa tip 2 procenjivani su u periodu od 2006. do 2017. godine.

Ukupno 264 (6,42%) učesnika razvilo je dijabetes tipa 2 tokom perioda praćenja.

Usamljenost je bila značajan prediktor incidence dijabetesa tipa 2, nezavisno od starosti, pola, etničke pripadnosti, imovinskog stanja, statusa pušača, fizičke aktivnosti, konzumacije alkohola, telesne težine, hipertenzije i kardio-vaskularnog oboljenja.

Prema nalazima ove studije, samački život i socijalna izolacija sami po sebi nisu nezavisni faktori rizika za nastanak dijabetesa tipa 2, ali usamljenost jeste. Mehanizme u osnovi ovog odnosa tek bi trebalo razjasniti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA