≫ 

Maljavi ste po licu i grudima? To može biti znak policističnih jajnika, ali i ove 3 opake bolesti

Dlake na bradi ili licu mogu da ukažu na pojavu ovog nepoznatog sindroma

  • 0
zena, lice, brkovi Foto: screenshot/ instagram.com/billie

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je najčešći endokrinološko-ginekološki poremeća kod žena koji izaziva široku lepezu simptoma, koji zbog svoje raznolikosti ponekad mogu da izazovu zbunjenost. Jedan od onih kojih posebno izaziva zabunu među ženama je rast dlaka na licu. 

U slučaju da vam nije poznat, sindrom policističnih jajnika je zdravstveno stanje uzrokovano neravnotežom  reproduktivnih hormona, prema američkoj kancelariji za žensko zdravlje (OVH).

Visoki nivoi testosterona mogu sprečiti jajnike da oslobađaju jaje svakog meseca. Ta hormonska neravnoteža uzrokuje problem u jajnicima. Kada imate PCOS, visoki nivoi testosterona mogu da spreče jajnike da oslobađaju jaje svakog meseca ili se ono možda neće razviti kako treba.

Sindrom policističnih jajnika može izazvati niz simptoma, uključujući: izostanak ovulacije, neredovni menstrualni ciklusi, akne na licu, grudima i gornjem delu leđa, tanjenje kose, dobijanje na težini, potamnela koža, višak dlaka na licu, bradi ili delovima tela na kojima muškarci obično imaju kosu.

Iako je iskustvo svake žene sa PCOS različito, prekomerni rast dlaka je vrlo čest simptom. Najmanje sedam od deset žena sa PCOS-om ima višak rasta dlaka (poznat kao hirzutizam), prema Američkom koledžu akušera i ginekologa (ACOG).

Zašto sindrom policističnih jajnika utiče na pojavu dlaka na licu?

Lice Foto: Pixabay

- Sve se svodi na hormone. Jedna od glavnih karakteristika sindroma policističnih jajnika je viši nivo androgenih (muških) hormona nego što je to normalno. Ovi hormoni doprinose mnogim kožnim manifestacijama koje vidimo kod ovih pacijenata, kao što su akne i rast dlaka na licu. Androgeni hormoni stimulišu folikule dlake da rastu „u većoj meri“ nego što je normalno - kaže Džouša Zeijhner, doktor medicine, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja na Medicinskom fakultetu Mount Sinai u Njujorku.

- Iako sve žene imaju dlake na licu (paperjaste i svetle), androgeni hormoni dovode do toga da folikuli stvaraju tzv. terminalne dlake, koje su tamnije i gušće, poput kose na glavi, ispod pazuha i na genitalnim područjima. Kao rezultat toga, može se pojaviti tamne, guste dlake na mestima na kojima biste inače imali paperjaste vlasi - objašnjava stručnjak.

Da li je pojava dlaka na bradi ili na drugim delovima lica mogući znak sindroma policističnih jajnika?

Može biti, ali i ne mora da znači. Postoje i druga oboljenja koja mogu izazvati hirsutizam, uključujući konzumaciju pojedinih lekova i ove 3 bolesti:

Rak jajnika, jajnici, kancer Foto: Shutterstock

Kušingov sindrom

Ovo je stanje koje se dešava kada je vaše telo izloženo visokim nivoima hormona kortizola, bilo da ga vaše telo previše proizvodi ili se javlja zbog upotrebe lekova, poput prednizona, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH).

Kongenitalna nadbubrežna hiperplazija

Ovo je nasledno stanje, a javlja se kada nadbubrežne žlezde stvaraju abnormalne nivoe steroidnih hormona, uključujući kortizol i androgen, kaže NIH.

Tumor

Iako je retko, tumor na jajnicima ili nadbubrežnim žlezdama koji luči androgene joromnone mogu uticati na prekomeran rast dlaka. 

Ukoliko su vam se pojavile dlake na licu, trebalo bi da se što pre obratiti ginekologu ili dermatologu kako biste bili utvrdili šta je njihov uzrok.

Određeni lekovi

Minoksidil, danazol za lečenje endometrioze, testosteron (Androgel, Testim) i dehidroepiandrosteron (DHEA) mogu prouzrokovati višak rasta dlaka, prema klinici Mayo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA